Стерлингът последва консерваторите на гребена на вълната

Стерлингът последва консерваторите на гребена на вълната

Стерлингът последва консерваторите на гребена на вълната

Изборите във Великобритания дадоха импулс в подкрепа на британската валута. Той бе задвижен от широко разпространеното убеждение, че именно консерваторите са политическата  business friendly формация.  Широката подкрепа, с която те се ползват, ще им позволи значително повече правомощия и по-голяма автономия от либераалните демократи, досегашните им партньори в управлението, и от опозиционните лейбъристи. Резултатите подкрепиха местната валута поради очаквания за приближаващ край на политиката на ниски лихви, който ще бъде решен от централната банка в средата на 2016. Като допълнение участниците на пазара откриха възможен сигнал за покриване на дългосрочни къси позиции в паунда, които са от нива 1,71-1,68 долара.

Решенията на Централната банка

Веднага след изборите Централната банка на Англия анонсира, че оставя лихвите на острова без промяна на рекордно ниските нива от 0,5%,  следвайки последователно решението си от март 2009 година. Без промяна останаха и нивата за вливане на ликвидност в системата, чрез покупки на дългови книжа в общ размер на 375 млрд. паунда.

Фундаментални фактори
Независимо от импулса, на фундаменталния фронт нещата губят своя розов оттенък. Икономическият растеж, инфлацията и нивата на безработицата говорят за несигурност в британската икономика. Ако направим кратка ретроспекция на 2014 г. обаче, ще забележим намаляваща безработица и стабилна преработваща промишленост, дори в условията на скъп стерлинг на валутните пазари. Централната банка на Англия подходи твърде резервирано към това възстановяване обявявайки, че за затягане на паричната политика е твърде рано, независимо от изгледите на съживяване на икономиката.  Това беше всичко необходимо за пазара, за да доведе  съотношението GBP / USD на нива от 1,7180 – най-високи за последните 5 години. Освен това стерлингът достигна и  двугодишни върхове спрямо еврото.
Последните данни за инфлацията показаха значително по-ниски стойности от вижданията на Централната банка от 2%, като поевтиняването на петрола доведе до допълнителен натиск върху индекса на потребителските цени. Това е още един сигнал в подкрепа на очакванията на пазара за повишаване на лихвите, което води до подкрепа в движението на паричните маси към Острова.

Лихвеното убежище в Европа
Проблемите с ликвидността на Гърция допълнително задвижват парите в Стария континент по посока към Острова, най-вече поради липса на алтернатива по отношение на сигурност и лихвен доход. Традиционно силното убежище в швейцарски франкове е твърде скъпо удоволствие за инвеститорите, които трябва да плащат, за да поддържат сметките си във франкове. По тези причини паундът остава скъп и към франка, тенденция която ще се засилва с увеличаванe на лихвения диференциал между двете валути. Средносрочната цел е достигане на търговията в зоната на 1,55 франка за паунд.

Техническа картина
Низходящият тренд от 1,7187 беше пробит в посока поскъпване на стрелинга на 5 февруари, при нива 1,52, след което корекцията достигнала до 1,5550 имаше за цел да позволи на продавачите да открият нови нива за продължаване движението на валутата надолу в търсене на нови дъна. Такива бяха реализирани на 18 март и 14 април, съответно на 1,4630 и 1,4560, където се оформи средносрочно дъно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ