Сърница, две сватби и едно погребение

Сърница, две сватби и едно погребение

Сърница, две сватби и едно погребение

Всяка нощ след неделя Мустафа Аликанов, неуспелият кмет на ГЕРБ в Сърница, се събужда облян в пот. Четвърта вечер той сънува един и същи кошмар – вече вижда финала, набрал е скорост, задминал е като малка гара Неби Бозов от ДПС, когато Кемал Тинев от Реформаторския блок го спъва и той се сгромолясва на метър от финала.
Какво се случи в неделя в най-новата българска община, малкото княжество на българите мюсюлмани? Две сватби и едно погребение.
Първата сватба бе между ваклия момък ГЕРБ, вече позасукал мустак и познат и желан ергенин в санджака, и младата, изучена и претенциозна мома Реформаторски блок. Повечето познавачи на нрава и политическите пристрастия на родопчаните предричаха скорошна консумация на връзката и не й придаваха особено важно и трайно политическо значение. Но в любовта професори няма. Община Сърница ще бъде управлявана от мнозинство на ГЕРБ и Реформаторския блок, стана ясно миналата неделя. Младата булка и ергенинът обаче побързаха да се похвалят и извадиха гърнето за смилянския боб още преди да се го обрали в градината. Радан Кънев преди балотажа в неделя направи грешка, която сигурно вече е осъзнал и която ще помни цял живот. "На път към ‪#‎Сърница‬, където заплашват ходжи с уволнения и репресии ако не агитират за ДПС, наричат опонентите „гяури”. Либерализъм отвсякъде", написа Кънев в любимия си фейсбук. Да използваш в Сърница в агитацията си думата „гяур” по какъвто и да е повод, е като да тичаш с анцуг на „Левски” около стадион „Народна армия”. Никой не се интересува от кой отбор си и дали придаваш някакво значение на цвета на анцуга. Резултатът е един и същ – ядеш бой. Каквото и стана.
Като при всяка нова връзка, между ГЕРБ и Реформаторския блок не всичко бе гладко. Момата не бе свикнала на ред и вярност, и на балотажа се направи на интересна, не се потруди достатъчно, за да бъде харесвана, плати данък на младостта и неопитността си. И ДПС спечели.
„Трябваше да се включим по-активно на изборите в Сърница. С ГЕРБ сме коалиционни партньори и трябваше да ги подкрепим по-осезателно”, призна Божидар Лукарски след балотажа. Но след дъжд качулка и след сватба булка.
И така дойде ред на втората сватба. Кметът е от ДПС, но мнозинство е от управляващите. Идва ред на брак по сметка. Младоженецът спечели, но от булката зависи как ще бъде консумиран бракът. Местан обяви, че „изборните резултати от Сърница са едно от най-силните доказателства, че нашето Движение е на правилен, верен и отговорен политически път. Решението, което взехме след изборите за Европейски парламент, да осигурим възможност България да поеме по пътя на плавен преход към политическа стабилност чрез провеждането на извънредни парламентарни избори, не беше нито бягство от отговорност, нито малодушие. Това беше осмислен и сериозно аргументиран политически избор на ДПС в името на стабилността на страната”.  Местан обаче твърде много бърза. Кметът от ДПС на Сърница не може да свърши нищо без добрата воля на управляващите. А те няма да му я дадат. И това ще бъде основният им аргумент за изборите наесен – добре, победи, но какво свърши? Нищо. Втората сватба в Сърница е по-важна от първата. От нея зависи бъдещето на новата община. Неби Бозов и Мустафа Аликанов си стискаха ръцете по всички телевизии, дано преглътнат политическите си пристрастия заради 4-те хиляди хора, които очакват от властта пътища, работа, болница.
Покрай двете сватби в Сърница имаше и едно погребение, което мина тихомълком. В общината се спомина БСП. За тяхната булка нямаше женихи. Говори се, че не била честна и чеизът й бил опоскан. Бог да й прости.


Петър Бойчев

 

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ