Със снегоходки, високо над проблемите

Със снегоходки, високо над проблемите

Със снегоходки, високо над проблемите

Българинът Петър Димитров изобрети надуваеми снегоходки. Идеята му била проста. Искал да носи нещо в раницата си, което, когато се наложи, да извади и да тръгне по снега. С ходещите възглавнички той смаял всички на най-голямото световно изложение за спортна екипировка – ISPO в Мюнхен.

По време на големия сняг в Родопите всеки ден бяхме свидетели на трогателни картинки. Репортери с изкривени от болка лица драпаха през преспите, за да съпреживеят тегобата на заклещените страдалци в снежния капан и да ни предадат мъките им. Страданията на клетниците, върнати векове назад без ток. Другата мила родна картинка бяха министрите с новите грейки, също показващи съпричастност със страдалците.
Репортерите и министрите си приличаха по едно. Бяха обули снегоходки и вървяха по снега. Проблемите, причинили трагедията, останаха под дълбоките преспи. И власт, и медии, и простите хорица кимаха убедително, че такъв ужас не си спомнят. Имало сняг, но чак такава стихия, ей-богу, не ги е връхлитала.

Дали е така? И можеше ли общините Велинград, Ракитово, Мадан, Рудозем, Баните, Неделино, Ардино,  Сърница, Доспат, Лъки, Кирково, Минерални Бани, Родопи, Нареченски бани, Бачково да не преживеят една кошмарна седмица на свещи? Можеше ли властта да свали снегоходките и да нагази дълбоко в преспите на проблема? Можеше. Причината за липсата на ток беше ясна на всички - падналите стълбове по енерго-преносната мрежа. Само до 10 март от EVN преброиха 130.

А защо се прекършиха стълбовете? Ами защото просеките покрай електропроводите са правени преди около седемдесет години. За това време един бор достига до 30-40 метра височина. А просеките по закон са 10 метра. Изсичането на големите дървета покрай тях се приравнява на незаконна сеч. „Редовно прочистваме просеките, но ЧЕЗ има законовото право да поддържа просеки, широки по максимум 10 метра”. Това обяснява Душан Рибан, изпълнителен директор на друго електро-разпределително дружество - „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

И така, какво излиза? Дърветата покрай просеките не са избуяли тази година. И не от тази година може да се прецени с просто око, че всяко паднало дърво покрай просеката ще скъса жиците или ще събори стълба. Законът обаче не позволява на ЕРП-тата да секат опасните дървета. Те и не искат – защо да се харчат напразно. Не правят подземни връзки, защото това е твърде голяма инвестиция, която ще изяде печалбата им.
И какво излиза? Параграф 22. Държавата сключила договор с ЕРП-тата, те пък с хората, наречени клиенти, и спазват законите на същата тази държава. Само че боровете, нагло и вероломно, и най-вече незаконно, са пораснали опасно високо. Стихията, също така незаконно, пък ги прекършила и пратила върху жиците. В резултат – ток няма, виновни също.

Мартенската ужасна зима вече си тръгва. Ще пукне пролетта и родопските страдалци ще се хванат за зелено и ще забравят тъмната седмица, държавата пък ще започне да се готви за поредните избори. И неусетно ще мине есента и независимо дали в Родопите ще командва ГЕРБ или ДПС, зимата пак ще ни изненада със сняг. И тогава държавата пак ще нахлузи снегоходките и ще тръгне по дебелите преспи, дълбоко под проблемите. Абсолютно законно.

Петър Бойчев

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ