С голи лозунги и без реформи здравеопазването ни ще продължи да се влошава

С голи лозунги и без реформи здравеопазването ни ще продължи да се влошава

С голи лозунги и без реформи здравеопазването ни ще продължи да се влошава

По скромното ми мнение с напредването на възрастта повечето хора започват да се интересуват все повече от здравеопазването, или поне при мен така се получава - обаждат ми се болежки, родителите ми, вече пенсионери, все повече се нуждаят от медицински грижи и т.н., както се казва, такъв е животът. И ако на 20 години почти не съм забелязвал ситуацията в болниците, то сега на 40 нещата са други - правят ми впечатление и безхаберието, и калпавата организация, и мизерията (особено в провинцията), и бездушното отношение на преобладаващия брой лекари и сестри, и необходимостта за всяка уж безплатна услуга всъщност да се вадят пари, и уж неусетно покачващите се цени на лекарствата в аптеките - все неща, уви, до болка познати на всички, докоснали се до родното здравеопазване.

В същото време главата ми буквално се поду от изказванията по същата тема само през тази седмицата, както следва:

Премиерът Бойко Борисов - "Българите са чуждопоклонници в това отношение и винаги ще кажат, че навън е по-добре. Затова и аз се оперирах в България, и сестра ми, и всички мои близки, за да покажем, че действително лекарите са ни добри. Техниката ни е от най-добрата, защото години наред давахме толкова много пари”;

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова - "Смятам, че е редно всички доказани професионалисти, консултанти, да идват в България да придават опита и на нашите български специалисти и да им се плаща на посещение, а не както до сега – да се правят повече разходи за изпращане на децата в чужбина”;

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева - “Скъпи български лекари, останете в България, ние имаме нужда от вас.”

Струва си да се споменат и дебатираните теми в последния месец, откакто имаме нов министър и нов шеф на Здравната каса:

- ще падне лимитът за лечение на деца в чужбина;

- ще търсим начин да спрем изтичането на медицински кадри в чужбина;

- ще вдигнем заплатите в спешната помощ;

- системата на здравеопазването е много консервативна, реформи трябва да се правят на стъпки и внимателно;

- други здравни каси засега няма да има, трябва да има консенсус между политическите сили;

- който не си плаща здравните вноски няма да му се издава лична карта и ще бъде лишен и от други права;

- надценките в аптеките трябва да паднат, цените на всички лекарства, плащани от касата трябва да се договарят.

- основният проблем на здравеопазването е недофинансирането му.

В същото време в. Труд публикува данни от Министерството на здравеопазването, според които дълговете на болниците са нараснали до 372 млн. лв. към края на февруари т.г. - отрицателен рекорд от идването на ГЕРБ на власт.

В същото време и финасовият министър, и премиерът се тупат в гърдите, и то не само през последния месец, че никога България не е харчила за здравеопазване толкова много пари, колкото в момента.

В същото време по последни данни едва 50 % от новозавършилите доктори и медицински сестри остават в страната.

В същото време ........

Вие лично ориентирахте ли се в цялата какафония около здравеопазването какво точно се случва, кои точно са най-важните проблеми и как управляващите планират да ги решат?

Аз поне не можах, и едва ли съм само аз. Като гражданин и данъкоплатец обаче мога да си кажа мнението и то е абсолютно категорично - правителството очевидно не се справя със сектора, а още по-очевидно и въпреки непрекъснатите кадрили в министерството и касата не знае какво да предприеме и като резултат от всичките тези хаотични действия и бездействия ситуацията продължава да се влошава.

Като икономист съм сигурен, че отвратителното статукво няма да се промени със заклинания по медиите, а единствено и само със смели реформи - и в безумния за страната ни брой на болниците, и в допускането на частни здравни каси и фондове, и в осветляване на процедурите по финансирането на клиничните пътеки, и с въвеждане на електронно здравеопазване, и със съкращаване на ненужните и окопали се бюрократи в министерството и Здравната каса.

Всичко това е известно, но никое правителство, в това число и това на ГЕРБ, няма куража да го направи, а вече няма и време.

А междувременно се опитвам като всеки българин да заделя някой лев за черни дни, поне в здравеопазването според мен те тепърва предстоят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ