Траките са открили Америка

Траките са открили Америка

Траките са открили Америка

През юли край Лувъра се тропаше ръченица и парижани можеха да опитат боб и лютеница на площад „Пале роял”. Както казват тийнейджърите – много яко. Това се случи благодарение на туристическия панаир „България – традиции и култура”.
„Щастлива съм, че толкова много хора дойдоха да послушат българските народни песни, да играят хоро с танцьорите от ансамбъл „Пирин”, да опитат родната кухня и да правят мартеници в арт ателиетата”, отчете доволна министърката на туризма Николина Ангелкова.
По време на този български карнавал, Ути Бъчваров въртял черпака в огромен казан с боб, а усмихнати сътруднички на министърката канели парижани на паничка боб и филия лютеница. Рекламното лого на акцията била: „Елате да опитате храната на траките!”    
А сега де?!
От приетата засега безспорна история, доматът, както знаем основна съставна част на лютеницата, е докаран в Европа от конквистадорите на Ернан Кортес от Мексико през 1523 г.
Фасулът пък е на нашата трапеза благодарение на Христофор Колумб, който го донесъл през 1496 г. от Америка.
Очевидно, единственият начин това да е храната на траките е, те да са открили Америка и после Колумб да е върнал боба в прародината му. Така над 10 000 парижани и туристи от цял свят по сметките на организаторите, са имали щастието да се насладят на триумфа на древните траки.
„Вярвам, че подобни фестивали, които позволяват на туристите да се запознаят отблизо с традициите, културното и кулинарно наследство на страната са изключително добра реклама на България и могат сериозно да подпомогнат за привличането на повече туристи у нас“, казва министърът на туризма Николина Ангелкова. Абсолютно права е. Всеки ще иска да дойде и да опита Боб по тракийски и лютеница „Спартак”.
Патриотизмът е най-важното нещо за една нация. Няма ли го нацията загива, претопява се. Примери в историята колкото щеш.
Но от такъв патриотизъм като тракийския боб и лютеница няма нужда. Както няма нужда да се бием в гърдите, че българинът Джон Атанасов е откривателят на компютъра. Не е. Откривател на компютъра е американецът Джон Атанасов, роден в САЩ и цял живот работил там.  Петър Петров, откривателят на електронния часовник, е роден в Берковица, но се изучава в Германия и живее и твори в САЩ, като стига до НАСА по програмата АПОЛО. Друг гениален българин – Асен Йорданов, създателят на първия в света транспортен самолет Douglas DC-3, също става велик извън България – като Асен Джорданов. И ний сме дали нещо на света, но като гени. Други са ги развивали и са брали плодовете на техния труд. 
Патриотизмът не е биене в гърдите какво сме дали на света. Патриотизмът е да си подредим къщата България така, че никой талант да не я напуска рано-рано и да се развива и върши велики дела под чужди знамена.
Наскоро всички медии гръмнаха с новината, че българинът Стефан Стойков е приет за струдент едновременно във всички осем университета, влизащи в групата на най-престижните учебни заведения от Бръшляновата лига в САЩ, плюс в още десет елитни американски колежа.
Да, така е. Браво на момчето! Но да не пропуснем факта, че Стефан е пристигнал в първи клас в Америка. И е продукт на американската образователна система. И там ще продължи да се развива, там ще изобретява. От нас пак са само гените.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ