Ужасът в Япония се изписа върху лицето на целия свят (обзор)

Ужасът в Япония се изписа върху лицето на целия свят (обзор)

Ужасът в Япония се изписа върху лицето на целия свят (обзор)

Пети ден вече светът е вперил ужасен поглед в Япония, която стана жертва на едно от най-големите и чудовищни земетресения в последните 140 години. Всеки ден броят на жертвите расте. Официалните данни до момента съобщават за 5 хил. загинали, но според най-мрачните прогнози броят им може да стигне и до 30 хил.  Катастрофалното 9 по Рихтер, разлюляло Страната на изгряващото слънце, причини опустошителни 10-метрови вълни, които достигнаха дори бреговете на Америка. Катаклизмите не спряха дотук – затаил дъх, целият свят следи с повишено внимание случващото се в атомната централа „Фукушима”, която претърпя серия от взривове, изправяйки света пред ядрена криза.

След като радиацията в Япония превиши 400 пъти годишната норма, шок и безпокойство обхвана не само Азия, но и Европа, и Америка. Европейската комисия свиква спешно заседание на министрите на енергетиката за анализ на случващото се. В Съединените щати влиятелни конгресмени призоваха за мораториум върху развитието на ядрената енергетика, а Швейцария обяви, че замразява проектите си за обновяване на атомни централи. Едно е ясно, светът се изправя пред отчайваща нужда от нова енергия и преосмисляне на понятието "енергетика".

"Събитията в Япония са като отворена рана за целия свят. След като една толкова високо развита държава с такива високи изисквания и стандарти за сигурност, не може да избегне ядрените последствия след земетресението и цунамито, това означава, че ние в Европа, в Германия не можем да се върнем към досегашния си дневен ред", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Бизнесът също е в бедствена ситуация. Едни от най-доходоносните индустрии на Япония – автомобилостроенето и новите технологии временно преустановиха дейността си. Катаклизмът заличи и борсови активи за 287 млрд. долара, което накара дори „Уолстрийт” да се задъхва, а азиатските борси се сринаха.

Въпреки че ще отнеме седмици, а може би и повече да се определи на колко възлизат загубите от японското бедствие, инвеститорите вече в паника разпродават акциите си, пише „Ройтерс”. Реалистичните експертни преценки за щетите от бедствието, връхлетяло Япония засега се движат около 170 млрд. долара. 35 млрд. долара ще са нужни на страната само, за да се справи с последствията от земетресението и пожарите, без да са включени щетите от цунамито. Точна оценка ще бъде възможно да се направи едва, след като обстановката около ядрената централа „Фукушима” се успокои. В най-добрия случай централата може да започне да функционира нормално след седмици, ако не и след месеци, твърдят американски ядрени експерти. В най-лошия, тя ще бъде погребана завинаги. Застрахователите вече заявиха, че няма да поемат разходите, свързани с повредата на ядреното съоръжение. Отлично информиран източник твърди пред агенция „Ройтерс”, че ядрените централи са застраховани от държавен застраховател, който не поема щети, причинени от земетресение или цунами.

Един от най-големите застрахователи в света за ядрени рискове Chaucer Holdings Plc (CHU.L), заяви, че не се очакват големи искове, тъй като японският ядрен закон от 1961 г. освобождава атомните оператори от отговорността за вредите, причинени от големи природни бедствия. Докато японските власти призовават за спокойствие, хиляди вече се евакуират от Токио, ужасени от застигащата ги радиационна вълна.

Тази катастрофа изправи светът пред един тревожен въпрос. Щом Япония, чието население всеки месец преминава през тренировки за действия при земетресение, а строителството е съобразено с най-високите стандарти за устойчивост на силни трусове, на какво може да се надява друга държава, ако се сблъска с подобна трагедия? Най-голямата катастрофа след Втората световна война за азиатската страна се превърна в един от най-големите страхове на бъдещето.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ