Успението на Светия синод

Успението на Светия синод

Успението на Светия синод

Точно на 10 август, пет дни преди Успение Богородично, Българската православна църква се помръдна и даде явен знак, че е жива.
Едни вече я бяха отписали, бидейки толкова далече и толкова бездушна към страданията на миряните. Те смятаха че тихо и безпаметно е дошло Успението на Светия синод и клирът се е възнесъл, след като и без друго е станал непотребен.
Все още вярващите пък се надяваха, че тя просто дълбоко е заспала и все един ден ще се събуди, за да прави това, което е правила две хилядолетия – будела е умуве, спасявала е души.
Та на 10 август се случи чудото. В официално писмо до Цецка Цачева, патриарх Неофит поиска църквата „да участва в законодателния процес по приемането на закони, потребни на българския народ”.
Боже, Ти който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля! Тука вярващите да се прекръстят.
В писмото дядо Неофит тихо хока законодателя, че през последните 15 години двете институции се били поразлюбили, без да изтъква кой е виновен за раздора. Патриархът припомня, че парламентът обсъждал важни закони като Законопроектът за предучилищното и училищно образование. Били канени всякакви други представители на разни организации, а за Св. Синод никой не се сетил. После пак припомня , че се бави въвеждането на вероучението в българското училище.
„Не бива да се забравя, че когато е нямало българска държава и образователна система в годините на робството, единствено Църквата е съхранила образованието чрез училищата, създадени и поддържани от нея”, пише дядо Неофит до Цецка Цачева.
Така е, Ваше Светейшество. Църквата е запазила българщината през вековете. Но кажете за тия 15 години, хайде да са 25, църквата на колко бедни българчета е осигурила стипендии? Колко приюта за бедни е построила? Колко старчески дома е вдигнала? 25 години си скубахте брадите и делихте църковни имоти. За друго време не намерихте. Оставихте за цялата ви благотворителност да ви мият очите отец Иван от Нови хан и дядо Добри. Господ здраве да им дава.
Знаете ли за тази година какви са най-ярките напомняния, че църквата я има. Глупавият скандал с писмото на студенти от Богословския факултет към Софийския университет до министър Танев против някакви текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература. Голям праз. Това да ви е големият проблем, йогите.
Другото беше пореднияат вопъл на митрополит Николай, че съдебен изпълнител описва иконите в църквата „Св.Илия”. Дължала 13 хиляди лева за данък сгради и такса смет. Това било арогантно според дядо Нокилай. Не е арогантно, тъпо е, никой няма да свали иконите от храма. Но все пак спазвайте законите, те важат за всички.
Що се отнася до вероучението, докато се преборите за него, вече няма да има смисъл. Сега за 43% от първолаците майчиният език не е българският.
Иначе добре си живеем. Пред очите на Св.Синод се върши нагла гавра с православните традиции. Заливат един премиер с ужким светена вода, продават тази вода, ръсят сас захар магистрали – някой от църквата да е взел отношение? Не е .Е, кой и защо тогава да ви кани да участвате в писането на закони. Докажете първо, че сте живи, че ви има, че не сте се възнесли. Тогава може даже да ви простим за пагоните на дявола.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ