Фармацевтика и автомобилна промишленост под натиск

Фармацевтика и автомобилна промишленост под натиск

Фармацевтика и автомобилна промишленост под натиск

Два сектора свалиха щатския пазар през миналата седмица, докато акциите търгувани на другите големи борси останаха под натиска на влошаващата се икономическа картина в Азия.

Европейските книжа, и най-вече германският индекс DAX, пострадаха от скандала с VW. Най-големият производител на автомобили в света поевтиня с повече от една трета, след като щатски власти обявиха, че дизеловите двигатели на компанията не отговарят на заявените параметри за замърсяване. Разпродажбите на акцията бяха значителни, защото компанията ще бъде глобена, а освен това пазарните й позиции ще пострадат много силно.

Останалите компании в сектора също поевтиняваха, включително и в САЩ, където Ford загуби 5%, а книжата на GM паднаха с над 3%.

Фармацевтиката, която до скоро се представяше най-добре на щатския пазар, също влезе на територията на „мечките“. Причина за това стана реакцията на Хилъри Клинтън, която е водещият кандидат за президент на демократите в САЩ, на високите цени на лекарствата от биотехнологичните компании. Водещите играчи от сектора разчитат на скъпите си продукти, докато тече срока на лицензиите им. Книжата им паднаха с по 10% и повлияха на целия пазар.

Икономическите новини не дадоха съществена подкрепа на акциите, въпреки че може да се определят като по-скоро позитивни, когато става въпрос за САЩ. Спадът на книжата през по-голямата част на седмицата се дължеше на притесненията за допълнително влошаване на азиатските икономики и на спада на суровините. Изявленията на централните банкери за повишаването на лихвата до края на годината не разтревожи съществено инвеститорите. Вероятността според пазара е 46% да има повишение в края на годината. И по-скоро това ще се възприема като неизбежен факт, потвърждаващ подобрението на щатската икономика. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ