Шизофрения в епруветка

Шизофрения в епруветка

Шизофрения в епруветка

Проучване на Калифорнийския университет в Сан Диего предлага нови възможности за тестване на експериментални лекарства. Някои от тях са свързани с тежки психически заболявания като шизофрения, предаде италианската информационна агенция АНСА.

Учените успели да предизвикат симптоми на болестта по лабораторен път. При провеждане на тестовете те взели кожни клетки от пациенти с това заболяване и ги трансформирали в неврони, "отгледани" в еврупетка, които после били сравнени с аналогични мозъчни връзки, получени от клетки на здрави хора. Така установили, че невроните на вече заболелия пациент не функционират нормално и образуват синапси (нови връзки за предаване на нервни импулси) помежду си. Новият експериментален подход улеснява учените в търсенето и прилагането на конкретно прицелено лечение с антипсихотици.

Между 0.5 - 1% от хората по света страдат от шизофрения. Тя е сравнително рядко срещано заболяване, но не зависи нито от национална, етническа или полова принадлежност. Проявява се във възрастта между 16 и 39 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ