Щатските акции не отчитат риска от ръст на лихвите

Щатските акции не отчитат риска от ръст на лихвите

Щатските акции не отчитат риска от ръст на лихвите

Фондовите индекси на развитите пазари отчетоха слабо намаление през миналата седмица, както можеше да се очаква при негативният поток от новини около преговорите с Гърция. Акциите са много по-чувствителни на опасността от излизане на страната от Еврозоната и ефектът от това върху банковата сфера, отколкото са спекулантите на валутния пазар.

Новината за излизането на МВФ от преговорите с Гърция доведе до разпродажбите на книжа в началото на миналата седмица, като тогава бяха отчетени и дъната на индексите за периода.

Пазарите ще останат под натиск още известно време, тъй като рисковете са значителни. Интересното е, че спадът на индексите не води до корекция на фондовите пазари, каквато може да се очаква при много високата оценка на акциите. Отговорът се крие в запазването на очакванията за ниски лихви. Инвеститорите не искат да продават книжа, зад които стои агресивната политика на централна банка. И вероятно ако не беше ситуацията с Гърция, европейските книжа щяха да се представят много по-добре от щатските. За сравнение, германският пазар е около 8% надолу от върха си през април, докато щатският е само на 2% под рекордните си стойности. При това от Федералния резерв на САЩ подготвят почвата за повишаване на лихвите, докато германският канцлер Ангела Меркел коментира, че еврото остава скъпо и е необходимо запазване на стимулите в Еврозоната.

Ситуацията на пазарите може да се промени много бързо, ако предстоящото тази седмица заседание на централните банкери в САЩ изненада инвеститорите с промяна в риториката и подскаже повишаване на лихвите до края на годината. Подобрението на търговията на дребно, публикувано преди броени дни, е доказателство, че икономиката върви нагоре. Това стимулира търсенето на акции от потребителските сектори и заедно с финансовите книжа подкрепиха индексите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ