Щатският пазар заличи загубите за годината

Щатският пазар заличи загубите за годината

Щатският пазар заличи загубите за годината

Индексите в САЩ приключиха с повишение за миналата седмица и затвориха в петък на най-високите си равнища за тази година. Ръстът последва заседанието на Федералния резерв, на което централните банкери обявиха, че ще забавят темповете на повишение на лихвите. Такава промяна в политиката можеше да се очаква, предвид забавянето в индустрията и поскъпването на долара.

Решението доведе до поевтиняване на долара и най-вече до скок на цената на петрола над 40 долара за барел. Това подкрепи акциите на петролния сектор и особено на по-малките компании, които пострадаха много от срива на цената.

Най-големите в сектора, Exxon Mobile и Chevron, добавиха по 2% към стойността си и подкрепиха представянето на индексите. Силен растеж отчетоха индустриални компании, за които поевтиняването на долара означава повече приходи от дейността им в чужбина. Силният отчет на FedEx качи цената на акцията с 12% след публикуването на по-добрите печалби за изминалото тримесечие. Надолу бяха само фармацевтичните компании.

Индексите в Европа отчетоха слабо понижение през миналата седмица, което показва стабилизирането им след силното възстановяване преди това, когато ЕЦБ увеличи стимулите за финансовата система. Пазарът в Китай отчете растеж благодарение на наливането на пари от централната банка и резултатите от това успяха да повлияят положително на повечето пазари по света. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ