Щатският пазар отстъпи слабо от върховете си

Щатският пазар отстъпи слабо от върховете си

Щатският пазар отстъпи слабо от върховете си

Европейските индекси се оцветиха в червено през миналата седмица регистрирайки между 1 и 2% спад.

Германските акции допринесоха значително за негативното представяне, а най-слаби бяха книжата на Daimler с близо 9% намаление. Повечето от загубите на автомобилните производители в Европа представляваха реакцията на пазара от новината за новия модел на щатската компания Tesla. Инвеститорите възприемат все по-сериозно заплахата от навлизане на електрически автомобили в средния ценови диапазон, въпреки че те могат да станат реална конкуренция едва след няколко години.

Акциите на Tesla се покачиха след представянето на новия модел 3 и големият брой на предплатените записвания. Ентусиазмът на инвеститорите обаче не се оказа толкова голям, колкото на бъдещите купувачи на автомобила. Акциите на компанията бързо заличиха печалбите си към края на седмицата, но остават 70% по-скъпи спрямо средата на февруари.

Икономическите новини не се отразиха съществено на щатския пазар, но липсата на ясен консенсус сред централните банкери за бъдещите промени в лихвите не подкрепиха трайно фондовия пазар.

Възстановяването на цената на петрола покачи книжата от сектора. Нагоре бяха още фармацевтичните компании и биотехнологиите. Най-силно се покачиха акциите на Pfizer, след като компанията обяви, че прекратява сливането си с Allergan. Технологичните и финансовите книжа се представиха най-слабо, като загубите на инвестиционните банки допринесоха за 1% намаление на индексите в САЩ през седмицата. Това намаление не е съществено и акциите остават много близо до историческите си върхове. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ