„Шпигел”: Управлението на първия турски министър в Германия е катастрофа

„Шпигел”: Управлението на първия турски министър в Германия е катастрофа

„Шпигел”: Управлението на първия турски министър в Германия е катастрофа

„Айгул Озкан трябваше да е надеждата за ново поколение политици в Германия. През април тя стана първият политик с германо-турски корени, който зае поста на министър в държавното правителство. Първите й месеци в службата обаче се оказаха катастрофа и това, което можеше да бъде сполучлив удар за нейната консервативна партия изгърмя”, пише в остро критична статия немското списание „Шпигел”.

Обширен материал на изданието отбелязва, че по време на назначаването си за социален министър, г-жа Озкан е убедително подкрепяна не само от собствената си партия, но и от лидера на ХДС и канцлер на Германия, Ангела Меркел. Веднага щом заема държавния пост обаче, тя компрометира публичния си образ.

В първите дни от назначението си Озкан заяви, че християнските религиозни символи, както и мюсюлманските, нямат място в училищата в Германия - позиция, която не е споделяна от германския върховен съд.

По-късно името й беше замесено в друг скандал. Тя беше обвинена, че във времето, когато е била мениджър на компанията TNT е назначавала служители срещу заплащане от 7.5 евро на час, което е под германските легални стандарти. Озкан окачестви твърденията като абсурдни и недоказани.

През изминалата седмица тя предизвика масов бунт сред журналистите в управляваната от нея провинция Долна Саксония, като ги призова да подпишат т. нар. „медийна харта на Долна Саксония”, която ги задължава да отразяват опитите за интеграция на държавата съгласно определени задължителни стандарти. Случаят породи масови протести и негативни коментари не само в медиите и в опозицията, но и в собствената й консервативна партия.

Всички тези гафове се вписаха само в три месеца от управлението й.

„Тези, които са я срещали, я описват като спокойна жена, която е смела и отдадена. Жена, която не се страхува да изрази мнението си, но и която няма опит – както по отношение на политиката, така и на медиите”, пише още „Шпигел”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ