Офис решения, които стимулират творчеството

Офис решения, които стимулират творчеството

Офис решения, които стимулират творчеството

Когато става дума за страхотен офис дизайн, няма универсални препоръки. Най-добрите работни места доказано предлагат уникална среда. Между тях обаче все пак има и нещо общо. Всички те, с работното си пространство, стимулират творчеството.

Това е особено важно за рекламните агенции, маркетинг и пиар фирмите, за софтуерни компании и места, където работят компютърни специалисти. Изобщо, за работодателите, които изискват от служителите сложен, разчупен и бърз мисловен процес.

Какъв тип работни помещения стимулират творчеството, разказва американското списание Inc. Според авторите му организирането на фирмена библиотека или кът с книги е работещ начин за стимулиране на креативността. В творческите фирми често работят интроверти. Те и всички останали понякога се нуждаят в работно време от тихо място, за да съберат мислите си. Обзавеждането на отделна стаичка с маси и столове от дърво и рафтове с книги предлага бягство от фокусираната работа, която изисква максимална концентрация.

Препоръка: Ако оформите такъв кът, не забравяйте една важна табела - "Забранено за мобилни телефони".

Друго помещение в подкрепа на творчеството е т. нар. офисен хол. Защо пък срещата по работа трябва да бъде в стереотипна обстановка? Канете гостите и клиентите си в нетрадиционни конферентни зали с удобни столове с релаксиращ дизайн, малки масички, табуретки, дъски за писане, канапета за сядане, картини и снимки по стените, съчетани с много цветове и зеленина. Ще стимулирате желанието за сътрудничество. После само наблюдавайте как идеите се раждат.

И още: Заложете на терасите с навес. В дизайна на традиционното работно място има тенденция да се надценява организирането на срещата и да се подценява самата дискусия. Често обаче най-добрите разговори са тези, които не са планирани и се състоят на открито. Покрита тераса е подходящо място за провеждането им. Нужни са само няколко маси и столове, както и пепелници. Има и още един бонус от тях: освобождават конферентните зали.

Друго помещение, което доказано повишава креативността, са общите пространства на сградите с много фирми. Например ресторанти и фоайета. В тях често се получава чувство за общност. Тези места често стават центрове за социално взаимодействие на служителите, работещи в различни фирми. Срещите в тях могат да доведат до завоюването на нови идеи и клиенти.

Препоръчва се още работата в студио. Студиото само по себе си е посветено на творчеството. То е специално проектирано пространство, чиято идея е да разчупва еднолинейното мислене. Представете си го като оживено място, където криейтив хора говорят сред дъски с нахвърляни идеи, докато техни колеги правят нещо на таблетите си. Красотата на студиото винаги е била осезаема.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ