нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съвети за творческо писане от Ърнест Хемингуей

Ърнест Хемингуей

Един от най-великите писатели на Америка - Ърнест Хемингуей, никога не е въвеждал единен код, или модел на писане, за цялото си творчество, както например Стивън Кинг или Рей Бредбъри. Но все пак е документирал подхода си. Правил го е в писма до агенти, издатели, други автори, приятели, както и чрез поръчани статии по въпроса. 

Творците на журналистическия, маркетинговия или какъвто и да е друг текст, могат да почерпят ценно вдъхновение от безсмъртния Хемингуей, носител на награди "Пулицър" от 1953 и 1954 г. Авторът на "Старецът и морето" печели и Нобелова награда за литература за "мощното си, сформиращо стилове майсторство на изкуството на разказвача". 

Издадената в Щатите книга "Ernest Hemingway on Writing" или "Ърнест Хемингуей за писането" е компилация от негови разсъждения за процеса на творческото писане, която предлага забележителен поглед в ума на този световен автор. От нея списание Inc. споделя няколко ценни съвета от Хемингуей. Те са следните: 

За същината на писането и неговата задача

Всички добри книги си приличат по това, че са по-истински. След като си спрял да ги четеш, се чувстваш все едно всичко това ти се е случило на теб. И че отсега нататък всичко това принадлежи на теб: доброто и лошото, разкаянието и съжалението, хората и местата, и какво е било времето там. 

Всъщност, никой в действителност не знае и не разбира тайната и никой никога не я е изричал. Тайната е, че истински добрата книга е поезия, написана в проза, и тя е най-трудното нещо за правене. (продължава на следващата страница)

още от Криейтив