Един от най-големите страхове на всеки лидер

Един от най-големите страхове на всеки лидер

Един от най-големите страхове на всеки лидер

Спомняте ли си една прочута сцена от филма „Животинска къща”, където героят Блуто се опитва да събере приятелите си с вдъхновяваща реч, излиза през вратата, но... никой не го последва? Това е един от най-големите страхове на всеки лидер.

Трудно е да преминеш от фазата на обикновен ръководител, който се старае всичко да върви гладко и да не останат неразрешени проблеми, до състоянието на лидер, който повдига духовете и мотивира служителите. Мнозина се питат – какво ще стане, ако никой не реагира на мотивационните ми призиви?

Успешните мениджъри умеят да осмислят нещата, да оправдават решенията си, да надзирават, да съставят бюджети и да делегират задачи. За да станат истински лидери обаче, трябва да развият различна група мускули. С тяхна помощ те трябва да задават посоката, да мотивират другите и да създават среда, в която екипът може да поема нови предизвикателства, без непременно да му се казва как и защо.

За да се случи това, трябва да преодолеете страха си да станете като Блуто – да водите, без някой да ви следва. Лидерството може да бъде постигнато, като задаваме вярната посока и комуникираме важните неща. Ето как може да стигнем до това:

Престанете да се опитвате да управлявате следните неща:

  • Как екипът ви да си върши ежедневните задачи.
  • Кога да става това.
  • Кой да изпълнява задачите.

Започнете да задавате следните въпроси:

  • Кой иска да помогне да направим това реалност?
  • Как бихте направили следното...?
  • На какво сте готови, за да свършим това днес?

Ето така преминавате от обикновено управление към мотивиране, което създава вълна от реакции. Когато някой вдигне ръка за помощ, предложете подкрепа, защита, съвет, окуражаване. Когато дойдат да ви помолят за нещо – помощ, ресурс, бюджет – дайте им го. Щом имат план да направят нещо ново и интересно, вие трябва да отворите вратата и да го направите възможно.

Щом един-двама души от екипа ви започнат да предприемат тези първи стъпки към инициативност и самостоятелност, направете това публично достояние, за да покажете на останалите как изглежда успехът. След това хората не само ще започнат да ви следват – последователите дори ще изпреварят своя лидер, но винаги в посоката, която сте определили вие.

Кен Пърлман, експерт по лидерски стратегии, за RealBusiness

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ