Джон Котър: Търсете лидера!

Джон Котър: Търсете лидера!

Джон Котър: Търсете лидера!

Колкото по-интензивни са промените, толкова по-голяма е необходимостта от него. Това казва световноизвестният специалист в управлението в специално интервю за „Мениджър“

 

 

- Господин Котър, често говорим за лидери и мениджъри. Коя е основната разлика между тях?

- Мениджмънтът е процес на организиране на работата - максимално ефективно, ден след ден. Това се постига чрез различни и добре познати процеси на планиране, пресмятане на разходи, подбор на подходящ екип, координиране на усилията на всички, установяване на ефективен механизъм за контрол и решаване на текущи проблеми. Всичко това е изключително важно за един добър мениджър, но въпреки това то не го прави истински лидер.

Лидерството създава компанията, то е причината организацията да се движи напред, като постоянно се променя. А промените са наложителни заради новите икономически и политически условия, както и заради конкуренцията и новите изисквания на клиентите.

- Това означава ли, че промяната е отговорност само на лидерите?

- Вижте, работата на перфектния мениджър е да осигури такава организация в офиса или във фабриката, която да носи печалба. А перфектният лидер е този, който се концентрира много повече върху необходимите промени, за да отговаря компанията на новите реалности. Той трябва да има визия за развитието, да разработи стратегия за ефективното подобряване на дейността, да поддържа добра комуникация с хората. Трябва да разяснява необходимите промени и причината за въвеждането им. Трябва да мотивира и вдъхновява екипа за това, което го чака утре.

- По какво ще познаем компаниите, управлявани от лидери?

- По това как се развиват компаниите, които ръководят. Ако те непрестанно се променят към по-добро, ако промените са внимателно планирани и проведени, като целта им не е промяна заради самата промяна, а за да се открият нови възможности, значи начело е лидер. Важно е да се знае, че не е задължително хората от средния мениджърски екип да имат лидерски качества.

Достатъчен е един, но истински лидер.

- Лидерите могат ли да се наемат с традиционните HR похвати?

- Да, определено. Но трябва да знаете, че добрата биография може да бъде подвеждаща. Така например, ако става въпрос за ръководител, който ефективно управлява едно предприятие и то е на печалба, се прави заключение, че той би следвало да е и добър лидер. Затова се опитвате да го привлечете да работи за вас. Предлагате му висока заплата, а повярвайте ми - малко са хората, които не могат да бъдат изкушени.

Скоро обаче откривате, че това, което той всъщност е вършел, е да управлява добре предприятието, и на практика не добавя нищо повече към лидерския потенциал на вашата компания. А и винаги когато назначавате лидер отвън, съществува рискът екипът ви просто да не го приеме. Независимо от това, ако не разполагате с достатъчно лидери и нямате достатъчно време да създадете такива в екипа си, именно наемането на външни хора е един от най-често срещаните начини за решаване на проблема. Това е практика както на големите, така и на по-малките компании.

- В такъв случай как можем да открием подходящия точно за нашата компания лидер?

- Първо, необходимо е да направите сериозно проучване, което да гарантира, че ще привлечете именно лидер, а не просто много добър мениджър. След това трябва да му осигурите подходящи условия за работа. Тук не говорим за скъп кожен стол или модерен климатик. Важно е наетият лидер да не бъде приет твърде резервирано или по-лошото - да бъде отхвърлен от екипа. Накратко, трябва да бъдете много внимателни.

- За мен като журналист, който често разговаря с ръководители на различни компании, е интересно да разбера как мога да разпозная дали човекът срещу мен е мениджър или лидер?

- Много добър въпрос. Ако бях на ваше място, бих слушал внимателно за какво иска да говори човекът. Бих задавал много общи въпроси. Преценете дали разказва най-вече за увеличаване на печалбите, за оптимизиране на процесите, за бизнес планове, решаване на оперативни проблеми. Или пък говори за своята визия за развитие на компанията, за обсъждането на стратегията с останалите от екипа, за разпределяне на отговорности, за мотивация и вдъхновение. Ключът се крие в това дали всъщност той или тя говори за голяма промяна или просто за дребни промени.

- Коя е последната мениджърска концепция, която успя да ви впечатли?

- Нека да помисля... Искам да си припомня набързо върху какво работят колегите ми в момента. Но фактът, че се замислям толкова, е показателен. Проблем е, че се пише много за добре познати неща, а често, за да изпъкне, някой нов автор интерпретира науката неправилно. Въвежда се нова терминология, без това да бъде наистина необходимо, с цел да се създаде нов лозунг или без да има истинско разбиране на съвременните мениджърски условия на работа. Ето защо революционните идеи са рядкост - ако говорим за такива, които ще запазят влиянието си в следващите десет години. В повечето случаи се появява една "нова" концепция и след шест месеца вече е забравена, ако въобще някой е чул за нея преди това.

- Смятате ли, че науката някога ще бъде достатъчно мощна, за да установи точни и ясни закономерности в управлението?

- За разлика от точните науки, при които може да се докаже със сигурност дали една теория е вярна или не, при социалните науки това не е така. В университета преподавателите представят модели, които изглеждат научни, за да убедят студентите в правотата на тезите си. Скоро обаче младите хора виждат на практика, че преподаденото не действа.

Започнах своята кариера в Технологичния институт в Масачузетс, САЩ, като физик. После продължих към електроинженерството - наясно съм с всички принципи на физиката. Това е напълно различен свят от мениджмънта. Ако правилата на логиката са приложими за физиката, медицината, биологията и другите науки, в мениджмънта това не е така. Затова няма смисъл да се търсят фундаментални закономерности.

- Какво е вашето впечатление, в каква насока ще се развива бизнесът оттук нататък?

- Основно влияние ще има тенденцията, която напоследък определя развитието на целия свят, а именно, че нещата се променят все по-бързо. Промените са обусловени от множество фактори, но най-вече от технологиите и глобализацията. Скоростта на промяната нараства все повече и повече. Ето защо компаниите и хората, които ги управляват, просто ще трябва да се научат да се справят по-добре. Именно това е връзката на бизнеса с лидерството. Това е и причината за нарастващата потребност от лидери. Те не просто трябва добре да управляват организацията, а да имат визия за промените и начина на адаптиране на бизнеса към тях. Засега няма никакви признаци, че темпът на промените ще се успокои или забави в близко бъдеще и да стане сравнително стабилен. Дори напротив. Затова големият въпрос за адаптиране към промените е все по-важен. Голяма част от компаниите днес просто не са подготвени да реагират достатъчно бързо. Едно от най-големите предизвикателства през следващото десетилетие ще бъде именно това: как да подготвим достатъчно лидери, които да помогнат на компаниите да се справят с промените. Мениджърите винаги са били и ще бъдат достатъчно много.

- Какъв съвет бихте дали на нашите читатели?

- Отговорът е във всичко това, за което говорихме досега. Мениджърите не могат просто да запазят организацията на работа такава, каквато е, и да разчитат, че ще печелят добре единствено като управляват добре екипа си. Това няма да им помогне да се справят с промените, които неизбежно ще настъпят. Говоря както за политическата, така и за икономическата обстановка. Ръководителите трябва да се научат как да променят компаниите си по-бързо, по-добре и по-далновидно. Те трябва да поемат нови знания и да ги ползват за разработването на нови стратегии, нови продукти, нови технологии и др. Няма значение какъв е конкретният подход, важното е да работи, т.е. да води до подобряване на дейността в съответствие с променените условия. От всичко казано дотук най-важното, което трябва да запомните, е, че промяната и лидерството са взаимносвързани. Колкото по-интензивни са промените, толкова по-голяма е необходимостта от лидери с визия за бъдещето.

Съветът ми накратко е: установете какво е необходимо, за да се промени компанията ви. Бъдете смели да го приложите на практика. В процеса на въвеждането на промените се опитайте да научите колкото се може повече за лидерството. Това се отнася не само до вас, но и до колегите от екипа ви. 

Венцислав Савов

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ