Защо младите таланти не успяват да станат лидери?

Защо младите таланти не успяват да станат лидери?

Защо младите таланти не успяват да станат лидери?

Знаете ги – младите таланти, на които всички предричат бляскаво бъдеще. Тези потенциални звезди обаче често не оправдават очакванията и безславно залязват. Защо?

За това има пет основни причини. Ето ги, изразени в процентно отношение според вероятността да препънат младежите:

  • Надуто самочувствие – 53%
  • Прекалено бързо лично развитие – 36%
  • Работи само за собствените си интереси – 30%
  • Често търпи провал – 29%
  • Умее да прави само едно – 23%.

Тези данни са резултат от проучване на американската компания EDA, проведено сред 20 лидери от 16 различни компании. Основателят на компанията Джим Болт изтъква два от най-интересните коментари, подхвърлени по време на интервютата:

„Ако показват силни резултати, но жертват членове на екипа или общия интерес, или са прекалено егоистични, младите таланти вече не се смятат за притежаващи висок потенциал като лидери.“

„Може би имат очаквания за скоростта, с която ще се изкачват по кариерната стълбица. Мислят, че това трябва да става много бързо и когато не се случва така, губят търпение. Така младите таланти бързо се лишават от илюзиите си.“

Това обаче не са единствените неща, които дерайлират обещаващите служители. Някои от тях например трябва да работят върху изкуството да извличат резултати от другите.

„Един човек, който атакува здраво работата, умен е и е агресивен, много по-вероятно ще получи добри резултати. Ако обаче не се научи да бъде по-умерен и да включва и други хора, да се съюзява с тях, той или тя ще отблъсне другите или ще предизвика допълнителни търкания“, смята Дейвид Питърсън, директор на отдела за обучение и развитие на Google.

Питърсън разказва, че често вижда хора, които се издигат рано в кариерата си, защото постигат добри резултати и са умни. Но всеки умен човек може да свърши добра работа на едно средно ниво в йерархията, когато е в подходящите условия. Възможността за препъване се появява, когато лидерите започнат да изкачват по-високите стъпала на кариерата си. Тогава най-важна става не толкова способността да постигаш резултати, колкото умението да работиш добре с други хора – да можеш да ги вдъхновиш да дадат най-доброто от себе си.

Разбира се, да посочим възможностите, в които един млад талант може да се препъне, е едно. Съвсем друго обаче е да върнеш тези младежи обратно на пътя към успеха. 20 лидери на компании дават следните съвети по този въпрос:

Конфронтирайте ги с фактите около проблема!

Поканете коуч или ментор да коригира неправилното поведение.

Помислете дали да не назначите човека на друг тип длъжност.

Не се срамувайте да заговорите за проблема в момента, в който го забележите. Трябва да посочвате и коригирате нежеланото поведение, като показвате факти и примери от първа ръка и като предлагате промени в начина на работа и поведение, които могат да помогнат за разрешаването на проблема.

The Build Network

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ