Ключовите качества на жените лидери

Ключовите качества на жените лидери

Ключовите качества на жените лидери

Наскоро някой ми каза: „Не е ли сега идеалният момент да бъдеш жена?“ Усмихнах се и кимнах, но мозъкът ми все още асимилираше това твърдение. И след това, точно като в сцена от филма „Отвътре навън“, започнаха да ме връхлитат спомени от часовете по история. Може би ерата, в която живеем, е и тази, в която жените са достигнали по-високото ниво на приемане от когато и да било в историята. Великите жени лидери като Клеопатра, Екатерина Велика, Маргарет Тачър и много други са доказателство, че всеки момент е подходящ да си жена лидер.

Шест основни характеристики на великите жени лидери

Това ме накара да се замисля. Кои са ключовите качества на жените водачи? Според статия на британския вестник Telegraph, успешните дами споделят 6 личностни характеристики:

1. Те отстояват правата си, водейки се не от емоциите си, а от фактите;

2. Те са агресивни – в добрия смисъл на думата. Винаги постигат своето;

3. Те са състрадателни, без да са излишно сантиментални;

4. Те са самоуверени – егото им е под контрол, но и трудно се засягат;

5. Те разбират, че е жизненоважно да се грижат за себе си. Енергията, която им е необходима, за да си вършат работата, идва от доброто умствено и физическо здраве;

6. Те умеят да се справят при огромни нива на стрес.

Разбирането на тези 6 качества, всяко от които е ключово за успеха, е нещо, което трябва да сме сигурни, че притежаваме.

Поддържане на традициите и подкрепа към семейството

Притежаващи тези 6 личностни характеристики, великите жени лидери са и често водени от своите убеждения. Предаността към традициите и семейството често се прокрадва от личния в професионалния им живот. Но тук не става въпрос за глупави традиции като пазенето на яйце след Великден, а за принципи на оцеляване, вкоренени в обществата през вековете. Усилия, които създават връзки на доверие и лоялност в и между племената.

Успешните жени лидери често пренасят способността си да подхранват и поддържат лоялност, доверие, отдаденост и чест в семейството в работната среда. Всички сме виждали примери за екипи, които застават зад своя водач, защото вярват в него/нея. Те полагат допълнително старание, работят до късно и през уикендите и поемат допълнителни отговорности, за да подкрепят каузата „просто така“. Великият лидер може да вдъхновява подобни действия, пораждайки у хората си удовлетворение от по-усърдния труд и приноса за общото благо. Умението за поддържане на усещането за семейство и традиции в света на бизнеса често носи победа.

Карта за велики лидери

Примирете се – много от качествата, необходими на добрия лидер, са по-характерни за жените, отколкото за мъжете. Всеки добър водач обаче трябва да се стреми винаги да бъде на върха, като:

1. Осигурява убедителна визия за бъдещето;

2. Мотивира хората си да превърнат тази визия в реалността;

3. Бъде добър пример за подражание;

4. Ефективно менажира представянето;

5. Осигурява подкрепа и стимули.

Оценете уменията си в тези 5 ключови области и ще можете да съставите карта за усъвършенстване и растеж. Скоро може да се озовете в една компания с най-силните жени в света, като например Опра Уинфри, Хилари Клинтън и дори Тейлър Суифт.

Джийни Мълен, експерт по глобален маркетинг и председател на Internet Marketing Association към Women Leadership Group, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ