Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

18 черти, характерни за хората със здрава психика

Снимка: Shutterstock

Като автор на книгата „13 Things Mentally Strong People Don't Do“,  обикновено се фокусирам над лошите навици, тъй като те са тези, които могат да ви лишат от психическата ви сила. Все пак, дори само един вреден навик е достатъчен, за да се отдалечите от достигането на пълния си потенциал.

В допълнение към отърваването от лошите навици, важно е и да правите упражнения, които да засилват вашата психика. С много труд и всеотдайност, може да накарате мозъка си да работи на пълни обороти.

Това са 18 черти, присъщи за хората със здрава психика.

1. Знаят как да изразят своята благодарност.

Хората със здрава психика благодарят често и искрено.  Те са признателни за всичко добро, което им се случва и това се отразява на тяхното настроение и поведение.

2. Не прехвърлят задълженията си на други.

Те застават зад своите думи и държат на позицията си, като не позволяват другите да контролират техните действия. Те не обвиняват някои друг за своите неуспехи.

3. Приемат предизвикателства.

Психически силни хора гледат на пречките като на възможности да станат по-добри. С всяко препятствие, което те преодолеят, те стават по-уверени във своите способности.

4. Концентрират се над нещата, които са извън техен контрол.

Те са продуктивни и ефективни, когато са съсредоточени върху неща, които може да контролират.

5 Поставят си адекватни граници.

Хората със здрава психика си поставят адекватни емоционални и физически граници, за да оставят място за растеж. Те са готови да кажат  „не“, дори и ако този отговор разочарова останалите.

6. Поемат пресметнати рискове.

Те балансират емоциите с логика, така че да преценят добре всеки риск, преди да скочат от ръба.  Те са готови да излязат извън своята зона на комфорт и търсят възможности, които ще им помогнат да постигнат целите си.

7. Примиряват се с миналото.

Психически силни хора анализират миналото, без да мислят постоянно за него. Те отказват да живеят живот, изпълнен със съжаление и бързо забравят кавгите от миналото.

8. Учат се от грешките си.

Хората със силна психика се учат от своите грешки и поемат пълна отговорност за тях, за да продължат напред по продуктивен начин и да избегнат тяхното повторение.

9. Имат собствено разбиране за успеха.

Вместо да презират успелите, те се възхищават от успеха на другите, защото съзнават, че чуждите постижения по никакъв начин не омаловажават техните.

още от Лидерство