18 черти, характерни за хората със здрава психика

18 черти, характерни за хората със здрава психика

18 черти, характерни за хората със здрава психика

Като автор на книгата „13 Things Mentally Strong People Don't Do“,  обикновено се фокусирам над лошите навици, тъй като те са тези, които могат да ви лишат от психическата ви сила. Все пак, дори само един вреден навик е достатъчен, за да се отдалечите от достигането на пълния си потенциал.

В допълнение към отърваването от лошите навици, важно е и да правите упражнения, които да засилват вашата психика. С много труд и всеотдайност, може да накарате мозъка си да работи на пълни обороти.

Това са 18 черти, присъщи за хората със здрава психика.

1. Знаят как да изразят своята благодарност.

Хората със здрава психика благодарят често и искрено.  Те са признателни за всичко добро, което им се случва и това се отразява на тяхното настроение и поведение.

2. Не прехвърлят задълженията си на други.

Те застават зад своите думи и държат на позицията си, като не позволяват другите да контролират техните действия. Те не обвиняват някои друг за своите неуспехи.

3. Приемат предизвикателства.

Психически силни хора гледат на пречките като на възможности да станат по-добри. С всяко препятствие, което те преодолеят, те стават по-уверени във своите способности.

4. Концентрират се над нещата, които са извън техен контрол.

Те са продуктивни и ефективни, когато са съсредоточени върху неща, които може да контролират.

5 Поставят си адекватни граници.

Хората със здрава психика си поставят адекватни емоционални и физически граници, за да оставят място за растеж. Те са готови да кажат  „не“, дори и ако този отговор разочарова останалите.

6. Поемат пресметнати рискове.

Те балансират емоциите с логика, така че да преценят добре всеки риск, преди да скочат от ръба.  Те са готови да излязат извън своята зона на комфорт и търсят възможности, които ще им помогнат да постигнат целите си.

7. Примиряват се с миналото.

Психически силни хора анализират миналото, без да мислят постоянно за него. Те отказват да живеят живот, изпълнен със съжаление и бързо забравят кавгите от миналото.

8. Учат се от грешките си.

Хората със силна психика се учат от своите грешки и поемат пълна отговорност за тях, за да продължат напред по продуктивен начин и да избегнат тяхното повторение.

9. Имат собствено разбиране за успеха.

Вместо да презират успелите, те се възхищават от успеха на другите, защото съзнават, че чуждите постижения по никакъв начин не омаловажават техните.

10. Гледат на провалите като възможност за растеж.

Провалът често е естествена част от пътя към успеха. Хората със силна психика са приели този факт и го използват като възможност да станат по-мъдри и по-добри.

11. Отделят време, в което да бъдат сами.

Психически силни хора не се страхуват да бъдат сами с мислите си. Независимо дали си водят дневник или медитират, те знаят, че усамотението е от съществено значение за тяхното благосъстояние.

12. Поемат пълната отговорност за живота си.

Сами създават възможностите в живота си. Те не губят време, чакайки някой да им даде това, което те мислят, че заслужават. Не живеят с убеждението, че светът им е длъжен.

13. Практикуват постоянство.

Те знаят, че най-добрите неща в живота отнемат време. Те не очакват незабавни резултати и знаят, че в крайна сметка дългото чакане ще си заслужава. Те развиват своето търпение и постоянство, по пътя към постигането на своите цели.

14. Коригират нездравословните си разбирания

Те отказват да ограничават своя потенциал със закоравели и остарели вярвания. Наясно са, че техният ум може да бъде най-важното им предимство или най-лошият им враг.

15. Изразходват психическата си енергия разумно.

Вместо да се оплакват от нещата, които не могат да променят, те използват енергията си за продуктивни задачи. Времето и енергията са ограничени ресурси, които хората със силна психика не хабят над неща, които не са им от полза.

16. Те са реалисти, които гледат оптимистично на нещата.

Те отказват да вярват на песимистични прогнози, но също така не си позволяват да бъдат прекалено самоуверени.

17. Толерират липсата на комфорт.

Психически силни хора не се страхуват от малко болка. Без значение дали те продължават да тичат, въпреки умората или устояват на желанието за незабавно удовлетворение, те практикуват самодисциплина, дори когато това им носи неудобство и неприятни чувства. 

18. Остават верни на своите ценности.

Те подреждат приоритетите си в съответствие със своите вярвания и ценности. Имат достатъчно кураж да живеят според своите ценности, дори когато това не е най-лесният избор.

Ейми Морин, автор на бестселъра 13 Things Mentally Strong People Don't Do“, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ