3-те тайни на безграничното лидерство

3-те тайни на безграничното лидерство

3-те тайни на безграничното лидерство

Съществува една основна характеристика на лидерството, за която смятам, че става все по-важна в съвременния взаимно свързан свят – безграничността.

Днес все повече организации оперират в условия, в които истинският успех е плод на колективния труд на всички в и извън рамките на компаниите или екипите. За да сполучим като лидери, трябва да се учим да разрешаваме проблеми, без да упражняваме пълен контрол и да имаме абсолютна власт.

Именно тук безграничното лидерство става важно. Днешните продукти, компании и екосистеми от контакти представляват коалиции, а водачите трябва да намерят начин да отключат колективния им потенциал и да канализират колективната им енергия в постигането на поредица от общи желани резултати.

Съществуват три лидерски практики, които намирам за особено ефективни катализатори за изграждането на безгранично лидерство:

1. Обединяване на коалицията около едно общо голямо предизвикателство.

Безграничните лидери трябва да погледнат отвъд собствените си интереси и целите на екипите си и да определят и поставят едно голямо предизвикателство и поредица от желани резултати, които коалицията да реализира. Вдъхновяването на колективния екип и сплотяването му около тази обща мисия е основата на всичко, което следва.

2. Определяне на задачите и събиране на екип.

След като са дефинирали предизвикателство и мерило за успех, лидерите трябва да определят какво да бъде направено за постигането на желаните резултати и да наберат подходящите хора. В днешния свят екипите рядко са съставени от членове, за които носите пряка отговорност, но те могат да бъдат особено ефективни, стига да са обединени около предизвикателството и да разбират как трудът им допринася за благосъстоянието на обществото.

3. Определете принципите на компромис

Нормално е да възникват търкания, които да бавят екипа. Често срещана причина за тях е, че понякога голямото общо предизвикателство изисква един от членовете да приоритизира екипната работа над ежедневните си служебни задължения. Именно тези ситуации са изпитание за безграничното лидерство. Ако очакваме от екипите си да водят същите битки, които самите ние избягваме, делегирайки задачите си между свои колеги, значи се проваляме като водачи. Един от начините за смекчаване на конфликтите е като определим принципите на компромис. Старшият лидерски екип трябва да обсъди и да се съгласи за принципите, които колективно подкрепя, за да може отборът да действа бързо и уверено. Например, при стартирането на нов продукт често възниква проблемът „дата на излизане на пазара – изобилие от характеристики – съотношение цена-качество“. Безграничните лидери търсят начин изрично да степенуват по важност тези принципи, за да може коалицията да създаде идеалния продукт в срок.

Ще изтъкна очевадното – не е лесно и аз всеки ден се боря с тези препятствия. Но способността ни да посочим голямото предизвикателство, да наберем и ръководим най-добрия талант по безграничен начин и да осигурим напътствия относно принципите на компромис, когато възникне неизбежен конфликт, може да бъде чудесна първа стъпка към успеха.

Брад Смит, президент и главен изпълнителен директор на Intuit, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ