Религията на семейство Hipp

Религията на семейство Hipp

Религията на семейство Hipp

За всички родители по света детските храни с марка Hipp са безапелационен еталон за най-високо качество. За семейство Hipp, което развива повече от сто години този деликатен и отговорен бизнес качеството е религия. То стои редом с християнските ценности в семейния кодекс на честта, който се предава от поколение на поколение, повече от 100 години. Отговорността към бъдещето е движещата философия на фамилията, която превръща немската компания Hipp в световен лидер в производството на 100% биологично чисти, органични детски храни и продукти. „За нас, отговорност към бъдещото означава пълни гаранции за здравето на децата и непрестанна грижа за чиста природа.”, казва Щефан Хип, управляващ съдружник и изпълнителен директор на компанията. Той е представител на четвърто поколение на фамилията, открила, формулирала и въвела принципите на био земеделието много преди в модерна Европа да се заговори за здравословно хранене.

 - Господин Хип, кои са най-важните закони във вашата компания за високо качество?

- Още от времето, когато моят дядо Георг Хип формулира преди повече от 50 години принципите на биологичния подход в земеделието, най-важното за нас е да гарантираме, че в продуктите ни няма никакви химикали. Това значи абсолютно никакви. В Германия, а предполагам, че и в България има все пак някакъв допустим праг. Но за нас този стандарт е 0. Това е най-голямата разлика между нашето произовдство и конвенционалното земеделие. Стандартът за високо качество и чистота на храните при нас започва още с изследването и селектирането на био произведените суровини. Строго забранено е използването на химически пестициди и минерални изкуствени торове. Ако нашите лаборатории засекат дори и зрънце с някакъв вреден елемент, попаднал случайно през почва, водата за напояване или донесен от вятъра от други ниви, то цялата продукция бива връщана обратно и изобщо не стига до фабриките ни. Другото, с което вярвам, че печелим доверието на хората е вкусът на нашите продукти. Но смятам, че едно от най-важните неща е, че храната ни е сред най-чистите храни. Нашите правила за чистота на продуктите и качество са в пъти по-строги от тези на ЕС.

- Как прилагате тези принципи в практиката?

- Всяка суровина преминава през 280 различни проверки и тестове, като се изследва за над 1000 различни вещества, класифицирани от нас като вредни. Но проверките на суровините е последващ етап. Първо, винаги изследваме почвите и водите за напояване, защото за съжаление, не само в Европа, но и по света има много обработваеми площи, трайно замърсени с пестициди. А за да се възстанови една почва от такива отрови, са й нужни поне 25 години. Проверяваме дори предишните култури, които са били отглеждани от фермерите, с които сме сключили впоследствие договори да ни бъдат  доставчици, за да сме сигурни и да гарантираме, че полетата и насажденията са разположени далеч от всички потенциално вредни фактори. А според едни от стандартите ни, около техните насаждения не трябва да има дори и площи, на които се развива конвенционално земеделие, за да не бъдат замърсени случайно суровините на нашите доставчици с остатъчни вещества.

Тестовете за чистота и качество се извършват както в собствените ни лаборатории, които всяка година минават през независими проверки за сертифициране и откакто съществуват, са №1 в Европа, така и в официални, външни независими лаборатории. Контролът обаче продължава и след като продуктите излязат от нашите фабрики. Всяко бурканче с пюре, всяка опаковка мляко, сок и каквато и да е друга детска храна има уникален баркод, в който са въведени данните какво точно съдържа, какъв е произходът на суровините, от коя ферма са, върху каква почва са отглеждани и т.н.

Подлагаме нашите суровини и продукти на много по-строги тестове, прилагаме стандарти, които излизат извън правната норма за биологични храни, за да са напълно сигурни майките, че това, с което хранят децата си, са 100% биологично чисти и органични продукти. Нещо, което самите те не могат да постигнат ако отидат на пазара и си купят от там плодове и зеленчуци, за да приготвят сами храната на детето си, защото няма как да са сигурни какъв точно е произходът на тези продукти и как са отглеждани.

- Всичко това обяснява ли защо качеството има висока цена?

- Не всички органични продукти са по-скъпи от масовото производство. Но да, някои са с по-висока цена - да кажем, месото, и причината е, че животните за месо, отглеждани само по естествен начин, трябва да доживяват до по-зряла възраст. Например говеждото – обикновено добитъкът се отглежда в продължение на 12-13 месеца и след това се коли, а ние го гледаме 2 години. Пилетата и кокошките от птицефермите за масовия пазар се колят след 30 дни, а ние - след 90. Това значи 3 пъти повече усилия и инвестиции за отглеждането им. Отглеждането на моркови също изисква много труд. Но има и много продукти, които могат да бъдат произвеждани на същата цена, на която биват пускани на пазара и при конвенционалното земеделие.

Що се отнася до реколтата, когато почвата е качествена и плодородна, човек може да произвежда до 30% повече от обикновено. Но хората забравят това и, разбира се, компаниите пропускат да споделят тази информация, защото печелят, спестявайки време и ресурси като използват химикали. Освен това все още липсват доказателства, че употребата на химикали и отглеждането на ГМО увеличават продукцията. Това не е вярно и не е доказано. Поискайте да видите доказателства и ще видите, че липсват. Единственото сигурно е, че конвенционалното земеделие е много по-лесно от органичното, защото при второто, след грижата за чистата на почвата и времето, човешкият фактор е най-важен, тъй като човек винаги трябва да взема решенията в правилния момент, а ако сгреши, загубите могат да са големи. Ние също използваме високи технологии в земеделието и производството, но има неща, в които човекът е незаменим. При нас плодовете и зеленчуците се проверяват индивидуално и се подбират на ръка. Също така, няма машина, на която може да се разчита в отделянето на тъмните зрънца на ориза.

А конвенционалният фермер просто пръска и гледа по-бързо да изкара реколта – разликата е огромна. Но е лъжа, че органичното земеделие не може да изхранва хората. Разбира се, след като на много места почвите са унищожени, за възстановяването им е нужно доста време, но от друга страна разполагаме с много чудесни почви по света, където земеделие никога не се е развивало. Един такъв пример е Русия, която има огромен потенциал за земеделие, но никой не се занимава с това. Там има стотици хиляди хектари висококачествена почва, която не е била третирана с химикали заради липса на пари и интерес, но е пустош, защото Русия допусна много грешки и комунизмът банкрутира, и затова сега земеделието там е като в Африка.

- Само с европейски производители ли работите?

- Работим с над 8000 фермери от цял свят, включително с високопланински индиански резервати, от които набавяме бананите за нашите продукти. А общата обработваема площ за суровини е 80 000 хектара. Никой друг в света не изкупува толкова много органични суровини, колкото нашата компания.

- Сред тези 8000 фермери и колосални земеделски площи има ли и българско участие?

- В момента не работим с български фирми. Проблемът е, че няма много такива на пазара. В миналото сме правили опити да работим с производители на органични ябълки и зеленчуци, но в момента България не предлага много, за да задоволи нуждите ни. Ние се нуждаем не от суровини за директния пазар и крайните потребители, а за производствата. България произвежда много краставици, домати и други плодове и зеленцучи за директна продажба, но не и суровини, които да са от полза за нас. В момента работим по няколко нови проекта и има изгледи в бъдеще нещата да се получат, защото наистина проявяваме интерес към страната ви. Тя е страхотна за органично земеделие. Има чудесни възможности, но в миналото много малко фермери са проявявали интерес към него. А има огромен потенциал.

Ирина Велева, Подаги, Полша

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ