Бизнес басня за фондовите пазари

 Бизнес басня за фондовите пазари

Бизнес басня за фондовите пазари

В едно бедно мексиканско село пристигнал бизнесмен, събрал хората на площада и обявил:

„Изкупувам маймуни, плащам по 10 песо на бройка!”. Втурнал се народът и три дни и три нощи ловил и предавал маймуни на търговеца.

На четвъртия ден потокът от хора и стока взел да намалява. Тогава, бизнесменът казал, че вдига цената на 20 песо на бройка. Местните се амбицирали, претърсили всички възможни маймунски сборища и успели да довлекат още няколко.

А бизнесменът още повече ги надъхвал, като обявил, че за всяка следваща маймуна ще плаща по 25 песо. След това изведнъж вдигнал мизата и казал: „Търсете, искам още маймуни! И ще плащам по 50 песо за всяка!”.

Селяните пак се разтичали, а бизнесменът си събрал багажа и изчезнал нанякъде. Но, оставил свой заместник. Надвечер, той привикал омърлушените селяни и им предложил: ”Вижте, съвестно ми е да ви гледам как се мъчите, а и маймуни май вече няма. Затова, хайде да направим така – тия тука, дето сте ги предали досега, ще ви ги върна по 35 песо на бройка. А като си дойде шефа, вие ще му ги препродадете по 50.”

Народът това и чакал – маймуните били разграбени за минути по 35 песо бройката.

...На следващия ден всички пак се събрали на площада в очакване на нова сделка. Но от бизнесмена нямало и следа, заместникът му също се изпарил тайно през нощта. Така, народът останал без пари, но затова пък – при маймуните.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ