нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бихте ли познали любим човек, облечен като бездомник?

Повечето хора в градовете преминават край бездомниците на улицата сякаш минават покрай дърветата, къщите, автомобилите. Без да ги погледнат. Приемат ги за обичайна част от градския пейзаж, все едно че не са човешки същества.

В тази връзка американската социална инициатива за подслоняване на хора без дом New York City Rescue Mission инициира трогателен социален експеримент, заснет във видео, с партньорството на рекламна агенция Silver+Partner. Тя интервюира нюйоркчани на различна възраст и пол и ги помоли да разкажат за най-близкия си човек. След това им пусна видеозапис, в който им показа как самите те преминават край същия този човек на улицата, но не го забелязват, защото е облечен като бездомник.

Повечето от участниците впоследствие споделят, че се чувстват засрамени от постъпката си. Режисьорът Джун Диаз от продуцентска къща Smuggler разказа пред Fast Company, че един от участниците дори помолил да не го включват във финалното видео, понеже не можел да приеме факта, че се разминал на сантиметри с член на семейството си, без да го разпознае.

В края на кадрите се изписва сайтът MakeThemVisible. Той е част от кампанията и представлява интернет платформа със снимки на истински бездомници в Ню Йорк, които позират усмихнати с личните си вещи и хобита.

Ето и видео експеримента. 

още от Любопитно