Да благодарим на несъвършените хора!

Да благодарим на несъвършените хора!

Да благодарим на несъвършените хора!

Наскоро се случиха две магически събития – 28-мата годишнина от сватбата ми и първата сватба между деца на мои близки приятели. Покрай танците и празненствата имах време да се вгледам в океана и да поразмишлявам.

Красотата на тези два повода се коренеше не само в това, че те бяха почти идеални, а че бяха резултат от близки взаимоотношения между несъвършени хора.

Гледайки десетките гости, които познавам от много години, мисълта за това, колко добре познаваме силните и слабите си страни, амбициите и страховете си, ми носеше утеха.

Например един от многото ни приятели прекалява с пиенето, а друг не пие достатъчно… или трябва да се научи да се отпуска повече.

Назовете кое да е качество – увереност, талант, привлекателност, щедрост или съпричастност – и всеки от нас се „разпъва” по протежението на широк спектър. Всеки е добър в някои области и не толкова добър в други.

Но пътищата ни продължават да се пресичат. И това не се отнася само за онези от нас, които са женени. Имам предвид цялата мрежа от роднини и приятели. Причината е, че всеки приема другия такъв, какъвто е.

Ако чакате съвършенството, никога няма да имате трайни лични или професионални връзки. Никой не е идеален, нито дори се доближава до това определение. (Изкушавате се да назовете някоя знаменитост? Спрете! Това значи, че тя/той просто има много добър агент.)

Ако копнеете за значими и стойностни човешки взаимоотношения, трябва не просто да приемате, а да приветствате човешките несъвършенства.

Същото се отнася и за тези, които искат да бъдат лидери или поне да работят добре в екип.

Затова в събота вечер се разходих до близкото пристанище, където с няколко думи изразих благодарността си към несъвършените хора. Заедно ние носим много радост и красота едни на други. Заедно правим света едно невероятно място.

Брус Касаноф, писател-биогаф, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ