Добър семеен мениджър ли сте?

Добър семеен мениджър ли сте?

Добър семеен мениджър ли сте?

Освен гнездо на уюта, семейството е и сериозно бизнес и финансово начинание, което не трябва да се управлява с лека ръка. Няма нищо неудобно или меркантилно в това да говорите за пари в своя дом. Напротив, ясните финансови отношения и доброто управление са в основата на здравата връзка и взаимното доверие. Добър семеен мениджър ли сте? Проверете с въпросите и съветите, предложени от влиятелния блог Consumerism Commentary.

Лъжете ли партньора си за пари?

Парите са един от най-често срещаните проблеми в почти всяка връзка. Комуникацията и ценностите обаче са още по-важни въпроси, на които трябва да обърнете внимание. Лъжите за пари са един от сигурните начини да провалите връзката си, но за повечето хора дребните, случайни изкривявания на истината не нанасят сериозни щети и осигуряват по-спокоен живот. Според проучване от 2010 г. 80% от женените хора пазят финансови тайни от половинките си.

Когато става въпрос за фриволно харчене например, мнозина не искат да признаят за грешката на партньора си от страх, че това ще довете до скандал заради сблъсък на ценностите. 24% от мъжете и 43% от жените лъжат за сумите, похарчени за дрехи и аксесоари. 19% от мъжете и 8% от жените крият разходите си за алкохол, а 12% от господата и 21% от дамите – за купените подаръци.

Ако една двойка не постига съгласие за някои основни правила, егоистичното харчене може да се превърне в проблем, когато – неизбежно – бъде разкрито. Различните двойки имат различен подход към управлението на домакинските разходи, а и приходи. Когато двама души решат да комбинират финансите си – или, напротив, да ги държат отделно, определянето на основни правила е ключово. Ако парите ви са общи обаче, си струва да помислите върху някои основни правила.

1. Когато и двамата работят, трябва да допринасят честно към разходите

Терминът „честно“ може да се интерпретира различно, но всяка двойка трябва да седне и да реши каква отговорност трябва да носи всеки. Ако приходите ви са приблизително еднакви, би било честно всеки от вас да дава еднаква сума за месечните домакински разходи. Ако се различават обаче, е по-разумно да се определи процент, който всеки партньор да дава за сметките, вноските и допълнителните разходи. Този домашен закон – и спазването му – задължително ще ви спести много дрязги и разочарования през годините.

2. И двамата трябва да спестяват

В зависимост от възможностите, всеки брачен партньор трябва да допринася част от доходите си за общ спестовен влог. Заедно трябва да определите целите му – дали ще се възползвате от лихвите, дали ще събирате за къща или за образование на детето – всеки има различни приоритети, които обаче трябва да се очертаят от самото начало.

3. Определете как ще плащате дълговете си.

Много често единият партньор влиза във връзката с повече задължения от другия. Преценете дали изплащането им ще бъде отговорност на двамата или само на човека, на чието име се води дългът. Определете и приоритета на това изплащане. Всеки дълг, придобит след брака, трябва да се счита за общ и да се поема в рамките на общите разходи. Както и другите сметки, вноските могат да се разделят поравно или на процент.

4. Имате ли предбрачен договор?

Макар все още да не са популярни у нас, предбрачните договори по света са важна опция за много двойки. Върху тях обаче тегне стигмата на неромантичността и някои ги избягват просто за да не обидят партньора си – голяма грешка, която трябва да се преодолее с разумен разговор. Някои обаче използват предбрачните договори, за да наложат финансов контрол над партньора си, което е недопустимо. Бизнесмените обаче могат да защитят бизнеса си с помощта на такъв договор – всички евентуални акционери биха очаквали такъв ход от собственика на предприятието.5. Определете фонд "Забава" и не задавайте въпроси

Всяко семейство има нужда не само от храна и подслон, но и от споделени и самостоятелни хубави моменти. Определете известен месечен или дори седмичен бюджет, с който да се налудувате с чиста съвест, без да се безпокоите после за сметката за тока и за обясненията, които ще трябва да давате. Фонд Забава трябва да е пространството, където и двамата партньори могат да имат лична свобода, затова решете дали той ще е общ или „всеки за себе си“.

6. Придържайте се към бюджета.

За сам човек е лесно да следи бюджета си. Разходите са сравнително ясни, същото се отнася и за приходите. С всяко ново попълнение в семейството обаче бюджетът трябва да се ревизира коренно – дали става въпрос за съпруг, дете или дори домашен любимец, в дома навлизат нови и постоянни пера на разходи (и приходи), които трябва да се нанесат в бюджета на домакинството.

7. И... не лъжете!

Започнахме с лъжите и ще завършим с тях. Фонд Забава трябва да поема разходите, които не са определени от останалите нужди на домакинството и не влизат във финансовия план на семейството. Той трябва да отмени нуждата от малките лъжи, когато става въпрос за онази нова рокля или страхотната мултифункционална отварачка за бира. Разбира се, поле за лъжи винаги има. Но помислете, че финансовото доверие е толкова важно за здравето на връзката ви, колкото и доверието в любовта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ