Кой тип лидер сте - Стив Джобс или Джак Уелч?

Кой тип лидер сте - Стив Джобс или Джак Уелч?

Кой тип лидер сте - Стив Джобс или Джак Уелч?

Великите лидери се срещат рядко и обикновено се различават помежду си повече, отколкото си приличат. Някои са агресивни, други – експерти в дипломацията и вътрешната политика.

С това наум, трябва да знаем, че има два основни типа лидери. Към първия принадлежат развиващите ръководители, които поддържат стабилността на организацията и оставят нещата да се развиват и подобряват с течение на времето. Другите са така наречените разрушителни лидери, които с работата си разчупват фундаменталните структури, за да създадат голяма, забележителна промяна в отрасъла си.

И двата типа лидерство могат да доведат до успех. Не се притеснявайте, като ги сравнявате един с друг – всеки има своите плюсове и минуси. Важно е обаче да разберете към кой тип принадлежите вие, за да постигнете по-добро разбиране на начина, по който управлявате компанията си и чрез който тя може да промени света.

Вероятно сте сред 90-те процента

Според генералния директор на Rafter Мехди Магсудния 90% от лидерите са от развиващия тип – една стабилна основа за всяка компания. Хората обичат стабилността и голяма част от лидерския подход се определя именно от това. Този тип ръководители подобряват състоянието на делата си постепенно, без да причиняват внезапни, разтърсващи промени. Типичен пример за такива лидери са Джак Уелч от General Electric и Лари Елисън от Oracle. И двамата са невероятно успешни в това да превръщат добрите идеи във велики.

...а може би от останалите 10?

След това идват десетте процента на разрушителните лидери. Те правят радикални промени, за да постигнат обновяването, което смятат за необходимо. Те често са визионери и умеят да постигат желания от тях резултат единствено чрез разрушаване на фундаменталните закони на организацията. Такива са Стив Джобс и Марк Зукърбърг – те разградиха кристалната структура около себе си, за да постигнат големите си цели.

Развиващото и разрушителното лидерство всъщност се допълват и следват циклична, еволюционна схема на развитие. Промяната обикновено идва бавно, но когато се случи нещо революционно, нещо, което променя природата на събитията, ние отбелязваме разрива и се адаптираме към него. Разрушителните лидери предизвикват тези промени, а развиващите градят върху тях, за да затвърдят мястото им в общата схема на нещата.

Кой тип лидер сте вие?

Задайте си следните въпроси: Искате ли да заздравите и подпомогнете растежа на организацията си, като градите върху вече съществуваща идея, в която вярвате и която сте сигурни, че можете да подобрите? Или искате да изкъртите основите на една вече съществуваща структура, да започнете от нулата и да създадете нещо напълно ново?

Ако клоните повече към първия вариант, то вие сте от типа на Джак Уелч – надеждни, предпочитани от повечето хора лидери. Вторият вариант ви прави съмишленици на Стив Джобс – гениални, но рискови предприемачи, които срещат в кариерата си както големи признания, така и разрушителни критики. И двата подхода могат да ви донесат успех и да ви помогнат да ръководите една великолепна компания. Ако обаче прецените зле ръководния си стил, може да се окажете обвързани с неефективни схеми на работа и с едва циклеща организация.

Не насилвайте големите промени, ако не сте готови да се справяте с последствията и с отпора, който несъмнено ще получите. И не се ограничавайте до бавния градеж на бизнеса си, ако не можете да се примирите с вече съществуващата структура. Определете предпочитания си стил на ръководство и го използвайте за велики дела.

Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ