Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Липа в Унгария стана "Европейско дърво на годината 2012"

111

Липата от Унгарската област Шомод спечели международния конкурс „Европейско дърво на годината 2012“. Тя беше избрана в онлайн гласуване с 11 158 подадени гласа. Това стана ясно, след като вотът в интернет приключи снощи.

На второ място след нея се класира бряст от Румъния, който е събрал над 9000 гласа.

Българският претендент за титлата – 700-годишният бряст от с. Нисово, Русенско, се класира на трето място с 6071 гласа. Дървото беше избрано да представи страната ни в европейската надпревара, след като спечели националния конкурс „Дърво с корен 2011“, организиран от Фондация „ЕкоОбщност“.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 23 май в Брюксел, в офиса на Международния съюз за защита на природата (IUCN), съобщиха от фондацията. Номиниралите дървото ще получат дървена скулптура, изработена от популярния чешки творец Мартин Патричани.

Конкурсът Европейско дърво на годината се провежда за втори път при нарастваща популярност. Първата година в него взеха участие 5 държави – България, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия, а във втората се включиха и Полша и Франция.

По-известен сред местните като Дърво на желанията, столетникът от Нисово спечели българския конкурс с историята за млада, сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите й със сок от бряста. Легендата разказаха учениците от клуб „Екология“ на ОУ „Христо Ботев с. Щъркелово, Русенско. Благодарение на нея и на подкрепата, която децата събраха за своето любимо дърво, то получи 1245 уникални гласа в онлайн вода „Дърво с корен 2011“, което го нареди на първо място сред 10-те финалисти в конкурса.

още от Любопитно