Могат ли парите да ни купят щастие?

Могат ли парите да ни купят щастие?

Могат ли парите да ни купят щастие?

Много хора вярват, че многото пари са ключ към по-добрия живот. Това обаче не е така, уверен е психологът на сп. "Тайм" Джей Ди Рот. Ключът към по-добрия живот е по-голямото щастие. За някои то наистина се измерва в повече пари. Според проучванията на Тал Бен-Шахар обаче, автор на книгата "По-щастливи”, повечето от нас ще са щастливи, ако:

• си създават ритуали около нещата, които обичат да правят.

• изразяват благодарността си за добрите неща, които им се случват.

• си поставят смислени и достижими цели, които отразяват ценностите и интересите им.

• наблягат на силните си страни, вместо да се кахърят заради слабите.

• опростяват живота си – не само откъм вещи, но и откъм разпределяне на времето.

Ако въведем тези принципи в живота си на практика, вероятността да изживеем един щастлив живот е по-голяма, отколкото ако получим повишение на заплатата – особено ако то е свързано и с по-големи разходи. Когато се фокусираме върху финансови цели, рискуваме да попаднем в "омагьосания кръг на хедониста”, както го наричат специалистите – да работим все повече и по-тежко, за да си купуваме все повече неща, които уж улесняват живота ни. Това обаче е рецепта за нещастие, съветват психолозите.

Естествено, парите и щастието не се изключват взаимно. Понякога доларите, еврото и левовете наистина могат да купят късче щастие. Според финансовия анализатор Джонатан Клемънс стабилният портфейл усилва усещането за благополучие по три начина:

• Ако имате пари, не трябва да се тревожите за печеленето им.

• Парите могат да ви дадат свободата да се занимавате с любимите си неща.

• Парите могат да ви купят време, което да прекарате с любимите си хора.

Клемънс синтезира опита си в сферата на финансите в пет урока за връзката между парите и щастието. Ето ги и тях:

Материалистите са по-нещастни от останалите хора. Ако целта ви е да натрупате повече пари и вещи, ще бъдете по-недоволни от живота си от хората, чиито житейски цели са свързани с междучовешките отношения и духовното израстване.

Прекаленото пестене не носи щастие. Важно е да спестявате за черни дни, но прекаляването се отразява отрицателно на качеството на живота ви. Ако си поставите цели за спестяване и ги изпълнявате, не е нужно да се стискате повече – купете си и нещо хубаво просто ей така.

Преживяванията ни правят по-щастливи от новите придобивки. Реагираме различно на похарчването на пари за някакво ново изживяване и за вещ. Когато харчим за тръпка, емоциите ни се засилват и се чувстваме по-щастливи или по-тъжни, отколкото когато харчим за вещи. При това чувството трае и по-дълго. И тъй като пари се дават най-често за положителни емоции, е по-добре да инвестирате в онова пътешествие, отколкото в нова кристална ваза.

Когато намалим очакванията си, щастието ни се засилва. Високите очаквания се зараждат, когато започнем да се сравняваме с другите или с това, което виждаме по рекламите и филмите. Приемаме този илюзорен свят за нормалното и се чувстваме неадекватни, защото ние не живеем така. Очакванията ни към живота и самите нас се покачват прекалено много и скоро се оказваме в положение на житейска инфлация. Ако успеем съзнателно да снижим очакванията си към парите и другите сфери в живота си, ще се почувстваме много по-добре.

Истинското богатство не е в парите. То е в отношенията с другите, доброто здраве и неспирното самоусъвършенстване. Истинското богатство е самото щастие. В крайна сметка не е ли по-важно да сме истински щастливи, вместо просто богати?

Джей Ди Рот за списание "Тайм"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ