Затвори

Уроците на Дейл Карнеги: Как да изградите нагласа, която ще ви донесе спокойствие и щастие!

Изпълвайте съзнанието си с мисли за спокойствие, смелост и надежда. Ако мислим за нещастието, ще бъдем нещастни. Ако мислим за страха, ще бъдем страхливи. „Каквито са мислите ти, такъв си и ти“, казва д-р Норман Винсент Пийл.

     ● Никога не се опитвайте да се разплащате с враговете си. „В храсталаците в Мисури съм залавял четириноги скунксове, а като възрастен мъж съм се натъквал и на няколко двукраки такива по улиците на Ню Йорк. От горчив опит знам, че няма никакъв смисъл да закачаш който и да е от тях“, коментира в тази връзка Дейл Карнеги.

     ● Очаквайте неблагодарност. Естествено е за хората да забравят да бъдат благодарни. Ако искаме да сме щастливи, нека престанем да мислим за неблагодарността и да даваме от себе си заради самата самата радост от даряването.

     ● Мислете за добрите неща в живота си, не за тревогите. След дълъг престой  във вълшебния свят на красотата често сме прекалено слепи или презадоволени, за да го оценим.

     ● Не подражавайте на другите. Никой не иска имитация, никой не се задоволява с фалшива монета. Направете най-доброто от това, което ви предлага природата, казва още Дейл Карнеги.

     ● Опитайте се да спечелите от загубите си. Когато на мъдрия човек му дадат лимон, той си казва: Какво мога да науча от това   Как да направя от лимона лимонада?

     ● Създавайте щастие сред другите. Мисълта за другите не само предотвратява тревогата за вас самия, но и ви помага да печелите много приятели и да се забавлявате.

     ● Молете се! Молитвата има своя практична страна за тези, които изповядват определена вяра, но и за тези, които не са вярващи, смята Карнеги. В нея човек изразява точно това, което ни тревожи.

     ● Не се притеснявайте от критиката. Запомнете, че несправедливата критика е скрит комплимент. Когато ви порицават и критикуват, това обикновено е защото отсрещната страна иска да се чувства важна и значима. Всъщност, често това е знак, че сте постигнали нещо и сте достоен за внимание.

     ● Направете най-доброто, което можете. „Правя най-доброто, което зная как се прави – най-доброто, на което съм способен и смятам да продължавам по този начин до края. Ако накрая се окажа прав, то критиките срещу мен няма да имат значение. Ако обаче се окаже, че съм сбъркал, и десет ангела да кажат, че съм бил прав, това няма да има значение“, казва Ейбрахам Линкълн.

     ● Анализирайте собствените си грешки и критикувайте себе си. Нека си направим списък с грешките, които сме допуснали, и да се разкритикуваме, препоръчва Карнеги. Тъй като не можем да се надяваме да бъдам перфектни, нека направим като Е. Х. Литъл: да поискаме безпристрастната, полезна и конструктивна критика, съветва той.

Из Златната книга на Дейл Карнеги

-----------------------------------------------------------------

Дейл Карнеги е роден през 1888 г. в Мисури, САЩ, и получава образованието си в Педагогическия институт в Уорънсбърг. Заминава за Ню Йорк като търговец и амбициозен актьор и започва да преподава уроци по комуникация за възрастни в Християнската младежка организация там. През 1912 г. се ражда световноизвестният „Курс на Дейл Карнеги”.

Автор е на няколко бестселъри, включително „Как да печелим приятели и да влияем на хората” и „Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем”. Книгите му са издадени в над 50 млн. екземпляра, преведени на 38 езика.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 22.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.66256
0.601482
CNY
10
2.49551
4.0072
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22039
0.450371
RUB
100
2.823
35.4233
USD
1
1.59803
0.62577