Русия вдига църква до Айфеловата кула

Русия вдига църква до Айфеловата кула

Русия вдига църква до Айфеловата кула

Русия е получила специалното разрешение от президента на Франция Никола Саркози да построи православен катедрален храм до Айфеловата кула, съобщи "Таймс".

Руското правителство е платило 72 млн. евро за терена, върху който ще бъде вдигната църква с позлатени куполи, която ще наподобява катедралата "Василий Блажени" на Червения площад в Москва. Москва не спести никакви усилия, за да спечели правото да купи имота, на който до неотдавна се намираше Френската метеорологична служба и който бе обявен за продан от властите в Париж миналата година.

Руснаците наеха френска лобистка компания, за да прокарат ясното послание: Кремъл ще сметне продажбата на имота на друг кандидат за "недружелюбен акт", посочва "Таймс".

Освен това, в кампанията по придобиването на имота активно са участвали високопоставени руски представители, включително президентът Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин, пише вестникът.

Това ще бъде първият руски православен храм, строен във Франция от времето на династията Романови. Очаква се той да е готов през 2013 г.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ