Учени създадоха екран от сапунен балон

Учени създадоха екран от сапунен балон

Учени създадоха екран от сапунен балон

Зрителите скоро ще могат да гледат филми на сапунени мехури – след като изследователите разработиха технология, за да проектират изображения върху екран на сапунен филм. Международеният екип от учени е използвал ултразвукови вълни, за да променя свойствата на сапунената лента и да създаде плоско или 3D изображение, предава BBC. Сапунената смес е по-сложна от тази, която се продава за популярните детски играчки например, но все пак сапунът е основната съставка. Екипът твърди, че това е най-тънкият прозрачен екран.

"Общоизвестно е, че върху повърхността на сапуна има балон от микро мембрана. Това позволява на светлината да премине през нея и да се пречупи", казва водещият изследовател, Юичи Oчиай от Университета в Токио.

"Ние разработихме един ултратънък и гъвкав BRDF екран с помощта на смес от две колоидни течности." Въпреки че традиционните екрани са непрозрачни, този, създаден от д-р Oчеай и неговите колеги от Университета Цукуба в Япония и Алексис Ояма от университета "Карнеги Мелън" в САЩ са използвали различни условия на прозрачност и на отражението.

Те са използвали звукови вълни, които променят текстурата на прожектираното изображение, карайки я да изглежда гладка или грапава. Промяната на честотата на вълната променя отразяващата способност на екрана. "Комбинацията от ултразвукови вълни и ултра тънки мембрани, прави по-реалистични, отличителни и ярки изображенията на екрана“, казват учените. Ако няколко балона се поставят заедно, зрителите ще получат 3D ефект и дори холографска проекция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ