Хайде, стига с този стрес!

Хайде, стига с този стрес!

Хайде, стига с този стрес!

Какаото освен сладко удоволствие е и един от успешните антидоти срещу чувство на безпокойство и стрес. За щастие не е единственият способ човек да се освободи от тежкия душевен товар на тревогите, които разяждат самочувствието и увереността в собствените сили. Предлагаме ви някои доказани житейски терапии:

ОТРЕЖЕТЕ ИЗЛИШНОТО

Професорът по психиатрия от университета в Лос Анджелис Роджър Джеломи е убеден, че животът, пълен само със задължения, води до силен стрес. Той предлага следната рецепта: направете списък на своите задължения и после го съкратете наполовина. Редуцирайте го с аргумента любов към себе си, а за основен критерий приемете да се освободите от това, което дори и на лист хартия ви изглежда изморително. В Америка съществува гражданско движение „Да опростим живота”, чиито членове проповядват: ако домашното почистване ви тежи – зарежете го. Или си наемете домашна помощничка.

ГЛЕДАЙТЕ УТИ И ИВАН ЗВЕЗДЕВ

Пак пример от американския опит (поради липса на български). Млада дама, на отговорен пост в голяма компания, ходи на консултации при инструктор по начин на живот (да, има и такава професия). Оплаква се от: напрегната работа и периодично зацикляне, при което дори и Брад Пит не би я изкушил. Като успокоителна терапия инструкторът й предписва всяка вечер да гледа кулинарни канали и пълна забрана на новинарските емисии. Три седмици по-късно Пола признала, че собственият й съпруг е започнал да й изглежда много по-добре.

ПОВЕЧЕ СМЯХ

Индийците смятат смеха за лекарство. Пиер Кода, гуру на тренинга "Как да върнем радостта в живота си", предписва на всеки да се смее задължително поне три пъти на ден. За постигането на тази цел са добри всички възможни средства: комедии, книги, общуване с остроумни хора, анекдоти. Тежките мисли ще се разсеят от само себе си, а схванатите от заседяване  зад бюрото рамене и врат ще си направят гимнастика, особено ако се смеете толкова силно, че ви се налага да отмятате глава назад.

ПРОФИЛАКТИКА НА КОНТАКТИТЕ

"Забравих си мобилния телефон" е фраза, която трябва да усвои всеки, който иска да избяга от стреса. Психолозите предупреждават, че прекаляването с комуникациите е най-лесният намин да се разделиш завинаги с чувството за покой и умението да превключваш на режим отдих. Според тях едно от най-хуманните и спешно необходими изобретения е телефон, който дава възможност да получиш нужната информация, но позволява и да не отговаряш.

СЪБУДЕТЕ СЕ И МЕДИТИРАЙТЕ

Известният нюйоркски кардиолог Уотсън Мерил повтаря, че сърдечните пристъпи се случват най-често рано сутрин, когато нивото на стреса е много високо. Защото: човек, току-що завърнал се от сънищата си (напълно е възможно да не са били от най-приятните), се сблъсква ударно с реалния живот и с проблеми от най-различно естество. Сърцето трудно се справя с такава двойна преса. Преходът от съня към действителността трябва да бъде плавен, отворете очи, представете си нещо приятно и се съсредоточете за няколко минути върху този образ, съветва проф. Мерил. Денят ви ще бъде по-спокоен.

ПАРИТЕ НЕ СА НАЙ-ВАЖНОТО

Теоретиците на антистрес програмите излизат с абсурдно предложение: откажете се от многото пари, ако заработването им не ви прави щастливи. Банковият служител Уилсън Хадли споделя: "Колкото бях щастлив на предишното си работно място, толкова нещастен станах на новото. Не ме утешаваше дори и мисълта за десетте хиляди долара годишно в повече. Зарязах всичко и се върнах на старото място. Щастлив съм!" Изборът в полза на повече пари и по-малко спокойствие може да ви направи по-богати, но не и по-здрави. Изследвания, проведени в университета Ирвайн (Калифорния), установиха, че сред притежателите на кредитни карти с неограничен лимит хипертониците са с 30% повече в сравнение с тези, които изобщо не разполагат с такива.

 

ОТКРИЙТЕ ЗЛАТНОТО СЕЧЕНИЕ МЕЖДУ РАБОТА  И ХАРАКТЕР

77% от американците са с диагноза професионален стрес: "Шефът ми е звяр!", "Работя само заради заплатата", "Боже, как ще доживея до петък?!"... Всичко това са отчаяните стонове на фаталното разминаване между избора на професия и личния темперамент. Линда Барнс, автор на книгата "Разбери себе си и другите", определя четири основни типа професионални темперамента: идеалист, рационалист, кариерист и творец. Когато творецът, предпочитащ да работи за собствено удоволствие и по свой график, попадне в офис, започва да страда и да се потиска. Рационалистът, привърженик на точните указания, няма да се сработи с началник, който му предлага да "мисли самостоятелно”. Кариеристът, чиято движеща сила е съревнованието, разцъфтява в атмосфера на интриги. А идеалистът, черпещ вдъхновение от вярата в собствената си уникалност, направо се поболява при мисълта, че ще го сравняват с другите.

ПРЕВЪРНЕТЕ СЕ В КОСТЕНУРКА

"Нямам време!" е клише, което казва много не толково за темповете на живот, колкото за състоянието на хроничен стрес. Защото времето е живот, а ако нямаш време, колко ти остава да си поживееш. Когато става въпрос за нещо толкова важно, никак не е странно, че двудневните тренинги "Как да се избавим от стреса и да започнем да живеем” струват по 4000 долара. С отстъпката.

Ира Павлова

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ