Харуки Мураками за котките, изневярата и Нобеловата награда за литература

Харуки Мураками за котките, изневярата и Нобеловата награда за литература

Харуки Мураками за котките, изневярата и Нобеловата награда за литература

В отворена онлайн дискусия с читатели от цял свят популярният японски писател и преводач Харуки Мураками отговаря на въпроси на почитатели и споделя разбиранията си за живота.

Дискусията с "Бащата на японската литературна агония" се развива в сайт, наричан "Мураками-сан но токоро" или "Мястото на г-н Мураками". Сайтът е създаден от издателя му "Шинчоса". Там авторът ще продължи да общува с интернет потребители до края на месеца, посочва британският вестник "Гардиън". 

В разговорите си с хората Мураками говори за котките, които често са част от сюжетите на неговите романи. Той отговаря на читателка, чиято котка е избягала след като я видяла да плаче, че подозира, че "тя или котката й е изключително чувствителна" и че "понякога котките просто изчезват и човек трябва да ги обича и да ги цени докато са до него". На въпроса смята ли че котките разбират как се чувстват стопаните им той казва, че е имал много котки, но никоя никога не е била особено състрадателна - напротив, били са крайни егоисти. 

Авторът на "Норвежка гора" отговаря почти само на японски език, но почитател превежда "неофициално" на английски за широката публика. Въпросите в повечето случаи са по японски чудати, в синхрон с някои от основните теми на книгите му като секса, тъгата, самотата, желанието за живот.  Женена читателка с деца, която има извънбрачна връзка, го пита "има ли някъде нещо като книга с правила за подлите жени". "Изневярата е това, което е, но аз мисля, че трябва да бъдете внимателна с употребата на думата с "Р" (развод). Опасно е дори да се изрича на глас. Надявам се всичко да бъде наред с вас. Не сте ужасна жена. Това е често срещано. Но трябва да се погрижите в огромна степен за действията си", отговаря Мураками. 

Въпросите тръгват от литературата, преминават през интимния свят и стигат до заиграването - авторът на "Кафка на брега" явно се наслаждава на това онлайн приключение, твърди издателят му. Запитан дали някога му се е искало да бъде котка, Мураками отговаря отрицателно, но споделя, че е искал да бъде вятъра. 

Друг читател го пита как се чувства да го определят като водещ състезател за Нобеловата награда за литература. "Малко е неудобно", казва писателят според превод на фен. "Не е като да съм официално номиниран или нещо такова, просто случайни букмейкъри залагат на мен. Това не е надбягване с коне!". 

Запитан има ли места, където би отседнал за малко, Мураками отговаря "Това е лесен въпрос. В леглото с някой, когото обичам. Къде другате?!". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ