нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Честит рожден ден на Анджелина Джоли!

Днес американската актриса и активист Анджелина Джоли навършва 38 години. Красавицата, която се прочу напоследък с двойната мастектомия, на която се подложи заради риск от рак, обяви, че се чувства чудесно и благодари на обществото за подкрепата, която е усетила през изминалите седмици.

"Много благодаря за подкрепата. Много съм щастлива да видя как се разрасна дискусията за здравето на жените, а не можете да си представите колко важно е това за мен", заяви тя пред журналистите. Въпреки това изборът й предизвика сериозни полемики в публичното пространство. 

Анджелина Джоли Войт е родена на 4 юни 1975 година в семейството на американския актьор Джон Войт и френската актриса Маршлин Бертран. Кръстниците ѝ са също актьори - Жаклин Бисе и Максимилиан Шел. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е едва на година.

Има трудно и бедно детство; отрано заживява самостоятелно; първите ѝ изпълнения са на театрална сцена - в школата на Лий Страсбърг.

На 28 март 1996 г. се жени за британския актьор Джони Лий Милър, с когото се запознава по време на снимките на филма „Хакери“ (развеждат се на 3 февруари 1999 г.).

През 1997-2000 година прави големия си пробив в киното с филми като „Джия“, „Колекционерът“, „Луди години“, „Да изчезнеш за 60 секунди“. За касово най-успешни се смятат последвалите две части на „Похитители на гробници“ (Tomb Raider) в които играе героинята от едноименната компютърна игра Лара Крофт.

През 2002 г. официално се отказва от презимето на баща си.

На 5 май 2000 г. се жени за актьора Били Боб Торнтон (развеждат се на 27 май 2003 г.).

От 2005 г. живее с партньора си от „Господин и госпожа Смит“, Брад Пит, от когото на 27 май 2006 г. ражда момиченце в Намибия, Шайло Нувел, а на 12 юли 2008 г. ражда в Ница близнаците Вивиан-Маршелин (момиченце) и Нокс-Леон (момченце). Другите им деца са осиновени, всички носят фамилията Джоли-Пит: Мадокс Чиван (род. на 5 август 2001 г. в Камбоджа), Захара Марли (род. на 8 януари 2005 г. в Етиопия и Пакс Тиен (род. на 29 ноември 2003 г. във Виетнам).

още от Любопитно