Затвори

12 мъдрости за брака, които не бива да забравяте

Бракът променя хората. Някои двойки се сближават и стават по-щастливи, а други се отчуждават.

Всеки ден се учим да живеем с човека до себе си, въпреки неговите недостатъци и – преди всичко – въпреки своите собствени. Учим се да работим с това, което имаме днес, а не с онова, което искаме от половинката си някой ден. Учим се да даваме и да получаваме. Пробужда се истинската ни същност от детството.

Бракът ни принуждава да преговаряме и да отстъпваме – много, – независимо дали ни харесва, или не. След първите 2 години пламенните чувства се превръщат в желание да направим добро на партньора си. Когато меденият месец е блед спомен, важни са комфортът и времето, прекарано заедно, а не блясъкът и скъпите подаръци.

Да сключиш брак е лесно. Трудно е да го запазиш.

Зетят на един мой приятел беше казал: „Ето какво ми помогна да избутам през първите 20 години от брака си: 'Ти си права. Аз греша. Съжалявам. Ще се променя.' Но един ден тя ми отвърна: 'Хей, това съм го чувала твърде много пъти.' Аз казах: 'Съжалявам. Ще се променя. Аз грешка, ти си права.' Така избутах и през следващите 10 години до днес.“

Мъдростта в брака се трупа трудно, стъпка по стъпка.

1. Бракът изисква непрекъснати усилия.

Никога не спирайте да „излизате“ с половинката си. Винаги й обръщайте внимание. Продължавайте да се учите, да споделяте и да се смеете заедно. Отнасяйте се добре със себе си и още по-добре с партньора си. Никога не пренебрегвайте външността, думите или действията си – и особено мислите. Полагайте усилия да ставате все по-добър човек, любовник, партньор, готвач, барман, родител, чистач и шофьор. Стремете се към истината, а не към правотата.

Уверете се, че слушате внимателно – първия път и изобщо всеки път. Изпълнявайте задачите и обещанията си в срок. Дръжте си устата затворена, не охкайте, не мрънкайте. Бъдете услужливи и насърчаващи. Предвиждайте бурите; те отминават. Утрото е по-мъдро от вечерта. Разрешавайте споровете си преди лягане (извинявайте се!).

2. Кавгите просто не си заслужават

Поне така стоят нещата в повечето случаи. Подбирайте битките си внимателно. Правотата ще ви донесе само мимолетна гордост, но ще вбеси половинката ви. Лоша идея. Бъдете умни.

3. Смейте се!

В противен случай бракът е обречен. Но ако се смеете, ще преборите рутината, глупостта, болката и страха.

4. „Как е животът?“ = „Как е жена ти?“

Двете са едно и също. Това е едно клише, с което и двата пола са съгласни.

5. Бракът може да е като влакче на ужасите.

Как е брачният живот? Отговорът може да е различен всеки ден. Днес е страхотен, утре – ужасен. И какво от това?

6. Никога не сравнявайте съюза си с този на другите.

Това е изпитана рецепта за катастрофа. Никога не сравнявайте къщата, връзката, половия живот, финансовото си положение или каквото и да е с чуждите. Това е първата стъпка към капана на всепоглъщащите страх, ревност, завист и други негативни емоции.

 

Живейте собствения си живот. Предизвиквайте най-доброто у другия и работете над своя брак, според своите стандарти и очаквания.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172