Бъдещето на рекламните агенции

Бъдещето на рекламните агенции

Бъдещето на рекламните агенции

Oтминаха времената, в които при назначаване на хора, рекламните агенции знаеха как точно тези кадри ще се впишат. Границите между профилите на експертите в рекламните фирми се размиха. Вече не е задължително арт директорът да се присъединява към криейтив отдела или медийният експерт към пиар екипа, който обслужва клиенти.

„Бих ли наел анализатор, който прави медиен мониторинг, в отдела ни за бранд стратегии, в пиар отдела, който се занимава със социални медии, или в акаунт мениджмънта? В моята агенция всичко има смисъл. Мога да ви дам аргумент за поставянето на тези анализатори във всички отдели.“ Това коментира в списание Advertising Age американецът Марк Браунстийн.

Ето какво още казва той.

Когато в нашата агенция отворихме свободна позиция за директор технологии, получихме отговори от кандидати за работа с широк набор от технологични умения. Но не и от точно тези, от които се нуждаехме за позицията ни. Скоро разбрахме, че разликата между това, което търсим, и онова, от което кандидатите мислят че се нуждаем, е трудно за определяме. Няколко души бяха хванали нюансите на отворената от нас позиция и как могат да кандидатстват за нея, но накрая се съгласихме един с друг, че никой от тях не е подходящ. Никога не съм имал такива дебати в миналото. Бизнесът на агенциите в продължение на десетилетия се задвижваше от ясно определени роли и описания на професионалните умения. И мениджмънтът знаеше как точно и къде да постави новоназначените.

Пиарът е пример в това отношение. В пиар агенциите служителите трябва да бъдат разказвачи на истории, които добре познават социалните медии и могат да говорят не само на репортери, но и директно на потребителите. Ако работите в рекламна агенция, имайте предвид за себе си и за HR отдела ви, че трябва вече да излъчване по-ясни описания на експертите, които търсите. Защото днес границите между ролите на хората в рекламния бизнес много се размиха.

Агенциите трябва да назначават хора с комплексни умения и да се учат как правилно да ги управляват и интегрират в работата си. Освен това, това, което работи при една агенция, може да не е ефективно при друга. Нормално. Ние например придвижихме социалните медии в пиар групата ни, защото според нас уменията за работа в двете области са сходни. Други фирми обаче поставят екипите си за работа със социалните медии в дигиталните си отдели или дори в криейтив отделите.

Понякога хората се определят като експерти в множество дисциплини. Анализаторите, които работят в пиар агенции например, се определят като професионалисти в сферата на връзките с обществеността. Често те стигат до положение, в което осъзнават, че приносът им към бизнеса е много повече от мониторинг и измерване.

Предвиждам, че в бъдеще в рекламните агенции ще има по-малко отдели. Особено що се отнася до малкия и среден бизнес. Границите между дисциплините продължават да се размиват. Вътрешното сътрудничество се увеличава. Докато се чудехме как да интегрираме нови експертни познания към работата на агенцията ни научих, че има много пътища към успеха. Но едно е задължително. Трябва да правиш това, което е правилно за структурата на твоята собствена агенция. И трябва да се уверяваш, че лидерите й знаят как да управляват новодошлите играчи в отбора.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ