нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Добрата агенция не държи проекта само за себе си

Редица задачи попадат под шапката на много от маркетинговите агенции днес. Брандиране. Реклама. Управление на марката в дигиталните и социални медии. Пиар. Експериментален и директен маркетинг. Както и хибридни форми на всички изброени.

Хубаво е да си фокусиран и да предлагаш услуги в една от тези насоки. Но, ако една агенция се изправя пред всяко маркетингово предизвикателство само с една практика наум, тя ще изпусне възможности, които могат да разшият влиянието й, да увеличат бюджетите, с които разполага. И да постигне по-добър резултат.

Означава ли това, че всеки трябва незабавно да разшири обхвата на услугите си? Не. Но значи, че всяка идея може да стане по-голяма и по-добра, ако агенцията пожелае да включи други експерти или партньори в дискусиите по проектите. Това е, за което отговарят маркетинг директорите и други експерти през цялото време. И колкото повече умове съвединяват точките помежду ум, толкова по-успешна ще бъде кампанията.

Всяка агенция, мислеща по този начин, може да бъде отворена и да споделя идеите си за реклама, вместо да ги държи във вътрешна тайна. Така тя ще бъде крачка напред в играта. Освен това да се иска мнението на клиента непрекъснато е много важно. Мнението на клинта трябва да бъде винаги на предна линия. А за да стане възможно, маркетинговите агениции трябва да бъдат склонни да правят следните неща:

  • Да бъдат шумни. Хората в бизнеса по-скоро са фокусирани върху собственото си предприятие. Но най-добрите в бизнеса гледат непрекъснато и в конкуренцията. В допълнение към разбирането за конкурентния пейзаж, агенциите за маркетинг трябва да наблюдават и външния свят. Затова си създайте чувствителност за наблюдение на бизнес средата и потърсете най-умните начини, по които компаниите ангажират аудиторията си, без значение за кой бранш става дума. Това ще разшири перспективата на мислене на агенцията и ще поддържа клиентите й умни и модерни.
  • Да приемат другата гледна точка. Понякога маркетинговата агенция няма най-доброто решение. Това е трудно за признаване, но се случва. Важното е служителите да останат ентусиазирани да работят в нея и да градят марки. Понякога клиентите подхождат в комуникацията си с агенциите с прекалено нетърпение. Особено когато компанията има още работа по целите си, установени от международно ръководство. Друг път пък някой ръководен кадър може да каже, че клиентът иска една кампания и след изследване на пазара и бюджета да се окажа, че е по-добра друга. Най-добрият вариант е агенцията „да си сложи шапката на корпоративния маркетинг директор“. Да опита да влезе под кожата му и така да потърси най-доброто решение. Дори то да не е в нейна полза. В крайна сметка клиентът търси партньор, за да създаде страхотно изживяване от бранда му. И следващия път, щом агенцията му е предложила решение, дори да не е нейно, тя ще бъде избрана от него, защото е изградила доверие.
  • Да танцуват в група. Маркетинг директорът, който се фокусира само върху една част от уравнението, скоро ще излезе от играта. Някои от най-добрите кампании включват работата на много агенции и фирми с различни дисциплини. Затова, когато започнете връзка с нов клиент, бъдете активни. Предложете му контакти от тези на агенцията ви. Представете други хора. Помислете как може да комбинирате усилия, за да създадете нещо с дори по-голямо значение. За да си подсигурим място на масата понякога трябва да придърпаме и стол за някой друг.

Гейбри Мийнс и Каси Хюс в материал за сп. Entrepreneur

още от Маркетинг