Бъдете уверени, за да водите екипа в правилната посока

Бъдете уверени, за да водите екипа в правилната посока

Бъдете уверени, за да водите екипа в правилната посока

Мениджърът трябва да е визионер и новатор, казва Любомила Андонова, финансов директор на VIP SECURITY

- Госпожо Андонова, освен да управлява финансите на компанията, какви други отговорности има финансовият директор?

- Работата на финансовия директор е много комплексна. Финансите са обширно понятие и може да си говорим дълги часове за тях, но трите основни функции на финансовия директор са: контролна - включваща отчети и анализи, трежъри - управлението на паричните ресурси и богатството на една организация, и не на последно място - създаването на икономическа стратегия и прогнози за развитието на компанията. Така дори само с тези три базисни примера работата ни надминава "обикновените" финанси, защото носим отговорност за настоящото и бъдещото положение на организацията.

- Позицията на финансов директор на холдинг в областта на сигурността по-специфична ли е и с какво в сравнение с други браншове?

- Разбира се, всяка една индустрия има своята специфика. На първо място това да ръководиш финансите на икономическа група, каквато е нашата, има както позитивите, идващи от синергията между фирмите, така и по-голяма необходимост от приоритизиране между многобройните ежедневни казуси, характерни за всяка жива и бързо развиваща се бизнес единица. Това е като в семейната среда, много е хубаво да имаш много деца и да се радваш на любовта им, но във всеки един момент следва да можеш да отдадеш цялото си внимание на всяко едно от тях и да му дадеш най-доброто от себе си, без да ощетиш останалите. Секторът на услугите е висококонкурентен, а това обуславя всички дейности във фирмата, включително финансовата, да са структурирани така, че да осигуряват гъвкавост и бърза промяна.

- Кои са най-важните качества за един мениджър?

- Качествата са много, а печелившите комбинации от тях - още повече. За мен лично най-важното е да бъде себе си и при никакви обстоятелства да не изневерява на себе си. Личност, която не е уверена, трудно би могла да създаде екип и да успее да го мотивира и води в правилната посока. Други важни качества, които бих могла да отбележа, са креативност - един мениджър трябва да е визионер и новатор. Също така - добър слушател и комуникатор, защото и най-страхотните идеи може да останат неосъществени и неразбрани. А ако не се вслушваме в хората около нас, много лесно може да се загубим по пътя или да се сбогуваме с целия си екип. Много е важно за един мениджър да умее да преценява възможностите на всеки член на екипа си и да му делегира правилните задачи. Други качества, разбира се, са справедливост, отдаденост, честност и не на последно място - чувство за хумор.

- Кои са най-големите трудности, с които сте се сблъсквали в работата си?

- Мисля, че това е дисциплинирането на всички във фирмата към ограничаване на разходите. Сигурна съм, че и всеки един колега финансист се е сблъсквал с този проблем. При жените финансови директори това представлява още по-голяма борба предвид всеизвестното ни женско увлечение към харченето и пазаруването.

- Кое ви носи най-голямо удовлетворение в работата?

- Постигането на финансова стабилност - това дава възможност на всички в организацията да вършат работата си пълноценно. Тогава и аз съм удовлетворена.

- Според вас мъжете у нас имат ли все още предимство при заемането на мениджърски позиции?

- Всъщност аз смятам, че те започват да придобиват все по-голямо предимство. Обществото ни сякаш става все по-"мачовско", въпреки че българката е доказала своята сила и самостоятелност. През последното десетилетие, като че ли повлияни от социоикономически фактори, все по-малко дами имат желание и успяват да съчетават лични и професионални ангажименти. Този баланс определено изисква доста жертви, но си струва.

- Охранителният сектор се приема като мъжки бизнес, трудно ли е да си жена мениджър в такава компания?

- Не, не бих казала, но може би моето мнение не е много показателно, все пак аз съм се занимавала от дете основно с мъжки спортове като футбол и стрелба с лък и не обичам да деля много нещата на подходящи за мъже или жени. Стига на някой да му харесва това, което прави, е без значение природата на даденото занимание.

- Кои елементи на вътрешната корпоративна култура влияят на успеха на една компания?

- Комуникативност и споделеност! Те водят до усещане за идентичност и сплотяват всички нива в компанията, превръщайки я в един организъм.

- Доколко отношенията и политиката вътре в компанията се отразяват на партньорските отношения извън нея?

- Истината е, че се отразяват ужасно много, дори да не се осъзнава на пръв поглед. Неправилната политика и нездравословните отношения създават несигурни, недоволни и неоценени служители. Представлявайки компанията пред нейните партньори, те много трудно биха могли да защитят интересите на организацията и обратното.

- Какъв според вас трябва да бъде критерият за самооценка на един мениджър?

- Такъв, че да показва отношението между неговите действителни способности и потенциала му, а какъв по-добър измерител за това от екипа му.  

Начо Стригулев, сп. "Мениджър"     

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ