Възможно ли е пристрастяване към предприемачеството?

Възможно ли е пристрастяване към предприемачеството?

Възможно ли е пристрастяване към предприемачеството?

Защо някои предприемачи изпитват нужда да откриват още нови и нови фирми, сякаш са пристрастени към това?

На този въпрос си поставя за цел да отговори научно изследване на училището по мениджмънт "Уитмън" към университета на град Сиракюз в американския щат Ню Йорк. За изследването съобщава сайтът Science Daily. Авторите за първи път проучват психологическата страна на т.нар. "серийно" или "редовно предприемачество". Те обръщат внимание на някои от възможните негативни последици от него. 

Учените са открили, че предприемачите на навика показват симптоми на зависимост, подобни на тези при хората, пристрастени към хазарта или интернет. Симптомите включват натрапчиви мисли и цикли на отказ от това, което те влече - от вредната ти страст. Лошите последствия за личността се състоят основно в лошото емоционално състояние, в което изпада личността - човек започва да изпитва дълбоко чувство на вина (че има такава пристрастеност), постоянно вътрешно напрежение и има психологически проблеми, които го разболяват физически. 

"Изследването ни показва психологическо обяснение на "тъмната страна" на предприемачеството, което изисква психологическа и емоционална жертва от хората - не винаги се получава това, което те си представят - гарантирана слава, богатство и удовлетвореност от себе си. Цената на поведенческата пристрастеност към предприемачеството на амбицираните личности се заплаща от семействата им, местните общности и икономиките, под формата на социални услуги, здравеопазване и програми за публично подпомагане", коментира доц. Александър Маккалви от университета на Сиракюз. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ