Да привлечем най-добрия служител в шест стъпки

Да привлечем най-добрия служител в шест стъпки

Да привлечем най-добрия служител в шест стъпки

В днешния интензивен свят страхотните служители имат огромен избор. И много често не са ограничени само от вашия отрасъл. За да привлечете най-блестящите мозъци, вие трябва убедително да им покажете защо възможността, която им давате, е не само най-добрата измежду вашите конкуренти, но и най-добрата от работодателите въобще, включително и от сегашните им. Как обаче да направите това? Тези 6 стъпки могат да ви дадат насока.

1. Стегнете екипа си. Добре обмислете от какво наистина се нуждае компанията ви и проверете дали всички от екипа ви са съгласни. Едно от най-отблъскващите неща за добрия кандидат за работа е да чуе как различни ваши служители описват различно профила на свободната позиция.

2. Направете добро първо впечатление. Когато идеалният кандидат прекрачи прага ви, какво вижда веднага? Дали сте създали привлекателен офис, където всеки би се съгласил да прекара 50-60 часа седмично? Какво може да прочете кандидатът за вашата компания в околната среда? Лошото първо впечатление може сериозно да затрудни привличането на силен кандидат.

3. Обяснете защо. Основният (и обикновено най-важен) въпрос, който всеки кандидат ще си задава, е "Защо?". Защо да дойда да работя тук и защо искате точно мен? Всеки, ангажиран в процеса на привличането и наемането, трябва да може да отговори ясно и искрено и на двата въпроса. Трябва да може да обясни защо преминаването във вашата фирма е в интерес на желания кандидат.

4. Помнете, че не всичко се върти около вас. Избягвайте изкушението да прекарате цялата среща, като обяснявате на кандидата колко е страхотна компанията ви. Първо си направете труда да разберете какво е важно за него или нея. Когато ви се изясни какво го интересува, обяснете защо той е най-подходящ за вашата фирма и тя за него.

5. Излезте на лов. Когато в организацията ви се е отворила пробойна, която трябва да запълните, поемете инициативата и се обадете на влиятелните хора, които уважавате. Попитайте ги за имената на най-успешните служители, които познават или с които са работили. И не се ограничавайте с кръга си от познати. Нека целият ви екип състави списък от възможните най-добри кандидати за поста.

6. Останете гъвкави. Колкото повече можете да предложите, толкова по-вероятно е да спечелите сърцето на желания кандидат. И помнете - парите никога не са единственият коз. Най-добрите кандидати искат развитие, възможности, признание и привлекателен начин на живот. Те искат да чувстват страст към работата си, но често се стремят и към житейски баланс. Никой не иска да работи до пълно изтощение 75 часа седмично и после да бъде погледнат накриво, защото си тръгва по-рано в петък, за да иде на мача на детето си.

Не можете да спечелите войната за таланти с пасивност. Включете всички в този процес и помнете, че най-добрите винаги имат избор. Ще победите само ако ролята, която вашата компания предлага, изпълнява техните желания и е победа не само за вас, но и за тях.

Проф. Пол Шумейкър, професионален лектор

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ