Ефектът на дъщерята

Ефектът на дъщерята

Ефектът на дъщерята

Жените в бизнеса, които се стремят към по-високо възнграждение и справедливо отношение на работното място, могат да ги получат по-скоро в компании, ръководени от мъже, които имат дъщери.

Това сочи ново изследване на професори от Университета на Рочестър и Харвардския университет в САЩ, цитирано от сп. Fast Comapаny. То твърди, че американските съдии от Върховния съд с поне една дъщеря са по-склонни да раздават присъди в полза на правата на жените спрямо колегите им на равнопоставени постове без деца или със синове. „Когато имат дъщери, съдиите се научават какво е да бъдеш жена. Те разбират неща като дискриминацията на работното място заради пола или поради бременност. Стават по-състрадателни“, коментира един от авторите на изследването, проф. Мая Сен от „Рочестър“.

Изводът повтаря заключение от датско проучване от 2011 г., в което е установено, че шефовете на компаниите в Дания намаляват неравенството между половете в ръководения от тях бизнес след като станат бащи на дъщери. Изследването било проведено с анализ на заплатите на 700 000 датски служители в над 6000 фирми. За разлика от наличието на дъщеря, раждането на син на шефа не променя по никакъв начин управленската му политика спрямо половете, твърдят авторите.

„Ефектът на дъщерята“ е най-силен при компаниите с 50 или по-малко служители. Това може да се дължи на по-пряката връзка на мениджъра с хората, които управлява. Освен това, ефектът е по-значителен при наличието на повече образовани жени сред работещите.

Склонността да бъдат толерирани и разбирани жените се проявява дори при мъже на въсши политически постове, например при президента на САЩ Барак Обама. Неотдавна той заяви пред вестник „Вашингтон Пост“: „Искам да се уверя, че дъщерите ми получават същите шансове като мъжете. Не искам да им плащат по-малко за същата работа, каквато някой мъж върши". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ