Изследване: Бегачите на дълги разстояния са по-добри шефове

Изследване: Бегачите на дълги разстояния са по-добри шефове

Изследване: Бегачите на дълги разстояния са по-добри шефове

Хората, които участват в маратони, управляват средно около 5% по-успешни и богати компании от останалите, които не тренират физиката си за бягане на дълги разстояния и са фокусирани само върху работата. Това сочи мащабно изследване, проведено в Щатите с наблюдения на данни от 2001 до 2011 г.

За проучването съобщава сп. Entrepreneur, цитирайки сайта Social Science Research Network. Авторите съобщават за „позитивна връзка между тонуса на изпълнителния директор и пазарната оценка на фирмата“. Те обаче вдигат високо летвата с определението си за добър тонус, имайки предвид успешно участие в маратон – тичането за здраве в парка няколко пъти седмично не се брои. 

Изводът си доказват с наблюдение над 1500 американски мениджъри, оглавявали компании в десетилетието след 2001 г., които работят със S&P. 
Изследването е проведено с цел да се докаже, че ако са в много добра физическа форма, шефовете се справят по-успешно с високите нива на стрес в работата. Наблюдението е проведено включително над шефове над 55-годишна възраст, трудно замествани шефове и такива с голямо натоварване заради заемане на няколко ръководни поста едновременно в няколко корпоративни борда на директорите. За всяка от тези, определени като високо стресови групи, се оказва, че ако бизнес лидерът е бил в силна физическа форма и е пробягал маратон последната година компанията му е била между 8 и 10% по-ценна на пазара спрямо други. 

„Физическата форма регулира стреса и повишава когнитивните и работни способности. Следователно, тя трябва да бъде свързана със способността на мениджъра да посреща високи нива на изисквания и отговорности, определена доза работен стрес и изисквания за издръжливост“, посочват авторите. Те достигат дори по-далеч като казват, че инвеститорите трябва да съоразяват инвестиционните си намерения и избора си на изпълнителни директори за фирмите и според информация за физическата форма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ