Исторически промени на върха на Сиско

Исторически промени на върха на Сиско

Исторически промени на върха на Сиско

След 20 години начело Джон Чеймбърс напуска поста на главен изпълнителен директор на технологичния гигант Cisco.

Оттеглянето на човека, който направи компанията №1 в мрежовите технологии в света, бе обявено вчера.

65-годишният Чеймбърс ще освободи поста на 26 юли, но ще остане изпълнителен президент на административния съвет на компанията.

Позицията му ще заеме 49-годишният Чък Робинс, който работи от 17 години за компанията в Сан Хосе, Калифорния. Досега той беше вицепрезидент по световните продажби.

Неговата стратегическа визия и капацитет да я изпълни са точно това, от което компанията има нужда, отваряйки нова глава в развитието си, заяви Чеймбърс.

Промените на върха в Сиско са очаквани, след като през 2012 г. Чеймбърс си даде две до четири години, за да намери свой заместник, припомня "Монд".

Чеймбърс не беше типичният за Силиконовата долина мениджър. Той е един от редките шефове, останали толкова дълго на върха на компания, която не са основали. Освен това е сред последните представители на поколението шефове, появило се преди интернет революцията.

Неговото оттегляне е поредното в периода на промени, които предприемат високотехнологичните американски копании. През 2013 г. Пол Отелини напуска Интел. Предната година това направи и Сам Палмисано в IBM. Миналия септември и емблематичният шеф и създател на Оркъл Лари Елисън се оттегли от управлението. През февруари Стив Балмър отстъпи мястото си в Майкрософт.

С Чеймбърс Сиско записа години на бърз растеж. От 1,2 млрд. долара през 1995 г., през 2001 г. оборотатът на компанията достигна 22, 3 млрд. и детронира дори Майкрософт по пазарна капитализация.

Политиката на придобиване – над 150 компании за 20 години, позволи на Сиско да разшири бизнес позициите си.

През 1995 г- Сиско беше лидер на два пазара, а сега са над 40, коментират анализатори.И подчертават, че едно от предимствата на Джон Чеймбърс е умението му да структурира компанията и да поставя добри мениджъри на добри позиции.

В листата му за наследници са влизали най-малко десетина имена от мениджмънта на Сиско.

Много малко са шефовете, които могат да извадят най-доброто от екипа си, както може той. Това е един от ключовете на успеха му, и на дълголетието му, казва анализаторът Чарлз Кинг.


 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ