Мотивацията не зависи само от парите

Мотивацията не зависи само от парите

Мотивацията не зависи само от парите

Много работодатели все още вярват, че за да бъде вдъхновен един служител да свърши максимално добре своята работа, е нужно колкото може по-високо възнаграждение и допълнителни придобивки. Това не винаги е така, сподели Мария Шишкова, управляващ съдружник на AIMS Human Capital и Dale Carnegie Training за България по време на специален дискусионен форум „Възнагражденията и мотивацията: Днес и утре“. Взаимовръзката между финансовото стимулиране и мотивацията е сложна, защото различните хора имат различни нужди, желания и изисквания, обясни тя.

Оказва се, че възнаграждението е добър мотивиращ фактор, когато естеството на работа предполага извършване на по-еднотипни и механични действия, но когато се изисква повече креативност и нестандартен подход, финансовото стимулиране всъщност работи против себе си, защото измества фокуса и стеснява хоризонтите на нашето мислене, смята Мария Шишкова. Тя представи Проучването за нивата и политиките на възнагражденията и мотивацията - уеб-базираната система Pay Smart, чрез която компанията изследва вече за 19-та поредна година практиките за управление на хора. „Колкото до индивидуалния подход и иновативните идеи, те идват от умението на лидерите да създадат подходящата среда, която да стимулира и повишава мотивацията на хората, чиято нагласа е в синхрон с фирмените ценности“ – допълни Мария Шишкова.

Форумът бе разделен на два панела. В първия - „Добри практики”, „Пиреос банк”, „Шнайдер Електрик” и „Виваком” представиха своите цялостни системи за мотивиране на служителите, както и какви резултати постигат във времето и кое превръща механизмите им в успешни.

Вторият дискусионен панел – „Иновации за нефинансово стимулиране”, в който участие взеха „Содексо”, „Атама” и „Куинтесеншъли лайфстайл”, предложи на гостите на събитието по-нестандартни и по-малко познати методи за повишаване ангажираността на работното място, които варираха от различни видове ваучери до фитнес и уелнес практики и консиерж услуги.

„МениджърНюз” бе медиен партньор на събитието.

През тази година AIMS Human Capital Bulgaria има юбилей – 20 годишнина на компанията в България.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ