Назначавайте на базата на потенциал, не заради опит

Назначавайте на базата на потенциал, не заради опит

Назначавайте на базата на потенциал, не заради опит

Веднъж един голям търговец на потребителска електроника назначил привидно идеалния кандидат. Биографията и препоръките на този кадър перфектно отговаряли на онова, което търсел. Не след дълго компанията открила, че този човек бил неспособен да се приспособява към пазарната динамика. Престижът му почивал на стари лаври, но това нямало никакво значение за бизнеса в днешния ден. 

В същото време малка бирария избрала за проектов мениджър мъж, на когото липсвал опит в отрасъла за алкохолни напитки, основно заради препоръките на HR консултанти. Те усещали, че той ще се справи с проекта, който тя искала да реализира. И наистина, човекът бързо се сдобил с водеща роля в силния й мениджърски екип и дори превърнал компанията в конгломерат.

Каква била разликата между двете назначения?

Фокусът върху потенциала. Осъзнаването на важността търсеният кадър да бъде способен да се приспособява във все по-усложняващата се и комплексна роля, която ще заема в работата, както и към различни среди на труд. Това обяснява в материал за Harvard Business Review консултантът по търсене на кадри за лидерски постове Клаудио Фернандес-Араос. Той бил свързан и с двата разказани по-горе сценария. Фернандес-Араос подчертава, че този потенциал за адаптиране е ключов за успеха на всеки талант, който фирмата търси.

„На базата на моите 30 години опит в оценяването и проследяването на представянето на хора на управленски постове и на изследването на факторите, определящи тяхното представяне, сега мога да кажа, че потенциалът на човека да се приспособява е най-важният индикатор за успеха му на всички нива - от младши мениджър до член на борда на директорите“, пише той. „Бизнесът става все по-променлив и сложен. И глобалният пазар за топ професионалисти става по-затегнат. Убеден съм, че организациите и техните лидери трябва да направят преход към нова епоха в търсенето на таланти. В нея кадрите трябва да се оценяват на базата не на мускули, мозък, опит или компетенции, а на потенциал“, казва той.

По думите му при избор на мениджъри често ще се намират кандидати, които имат точните пълномощия според образованието и опита им, както и подходящите компетенции, но е много важно също да се прави точна оценка и на тяхната мотивация, човешко любопитство, проницателност, склонност към ангажиране с проектите и решителност да постигат цели. „Някога се смяташе, че служителите с отлично представяне в миналото ще се справят добре и в бъдеще, но това вече не е сигурна прогноза“, допълва Фернандес-Араос.

„Въпросът не е дали вашата компания има служители и лидери с правилните умения, а дали те разполагат с потенциала да учат нови умения“, казва той. 

От сп. Fast Company

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ