Неподозираните рискове на сътрудничеството

Неподозираните рискове на сътрудничеството

Неподозираните рискове на сътрудничеството

За сътрудничеството се говори в повечето случаи положително. Водещи мислители като Дон Taпскот го описват като основен подход на 21.век. Сътрудничеството създава овластяване, подобряване, решаване на проблеми, творчество. То е ключ към иновациите на компании като Lego, Pixar и Intuit. То намалява разходите и подобрява производителността.

Сътрудничеството обаче може да бъде и опасно. В него се случват неща извън нечий непосредствен контрол. Има няколко конкретни причини, които могат да го превърнат от полза в риск. Вижте ги:

1. Не знаете отговора. Основното предимство на сътрудничеството е, че можете да го използвате за решаване на сложни проблеми, които са извън вашите функции. Но това означава и, че може да се наложи да бъдете участник в нещо, което не разбирате.

2. Неясни или неудобни роли. Ролята и отговорностите в сътрудничеството обикновено не са йерархични. Това може да бъде особено трудно за висши мениджъри, защото лесно може да им отнеме правото на решаващ глас по даден въпрос.

3. Неясни отговорности. Сътрудничеството е най-лесният начин някой да прехвърли своите задължения и отговорности на друг. Когато в един проект са ангажирани повече от двама души, много лесно се губи нишката на отговорностите. Хората се оплитат в лабиринт от прехвърлени задачи, които не носят ефективност.

4. Липса на информация. При сътрудничеството винаги е възможно да се сблъскате с този проблем. Много е вероятно да изпитвате липса на информация относно това, с което не се занимавате.

5. Конфликти. Разбира се, това е традиционната част от този тип работа. Те се появяват някъде по пътя на дебата и компромиса и е невъзможно да бъдат избегнати.

6. Повече работа. Това е последствие от казуса за прехвърлянето на отговорностите. Често се случва при общи проекти да се наложи да поемете повече работа, макар и несправедливо.

7. Неефективни решения. Това предизвикателство е свързано с идеята, че за да се вземе решение, е нужно да се стигне до консенсус от всички членове на екипа.

Съвместната работа не е правило за всяка компания, но е нещо, което ще ви се случи поне веднъж в кариерата. Най-голямата опасност при нея е, че дори да имате забележителен принос към резултатите, това може да остане скрито за публиката. Дори и да предпочитате да сте солов играч, винаги имайте предвид, че сътрудничеството учи на редица важни умения и на работа в екип. Освен рискове то крие и множество възможности, които, използвани правилно, носят много ползи.

По материали на Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ