Не се страхувайте да наемате прекалено квалифицирани кадри

Не се страхувайте да наемате прекалено квалифицирани кадри

Не се страхувайте да наемате прекалено квалифицирани кадри

Когато някой с безупречна трудова история кандидатства за пост, за който е твърде квалифициран, работодателите стават тревожни.

Много фирми избягват да наемат прекалено опитни и добри кадри, защото последните може лесно да се отегчат от работата си и да напуснат при появата на по-добра възможност. Освен това, съществува "опасност" такива кандидати да искат твърде високо възнаграждение или да им липсва интерес към компанията.

Вместо да ги игнорират, работодателите трябва да ги приемат като ценна инвестиция във фирмата си. Ето и 10 качества, които можете да откриете в тези необикновени кандидати:

Обучават се лесно.

Твърде квалифицираните кадри често са много енергични. Много е вероятно да притежават всички основни умения, които са им необходими по пътя към успеха, затова обучението им ще е песен.

Внасят настроение на работното място.

Не подминавайте възможността да наемате ентусиазирани кадри, които имат страст към работата. Когато кандидатът ви проявява истински интерес към позицията, това е знак, че той ще е страхотен служител.

Самостоятелни са.

Кандидати с богат опит и развити умения са по-уверени на работното място. Като служители те са самостоятелни, задават правилните въпроси и поемат отговорност за резултатите. Няма да е необходимо наставниците да ги водят за ръчичка през всеки проект, което означава и по-висока продуктивност.

Притежават знания в различни области.

Прекалено опитните кадри могат да внесат ценни умения и опит на работното място. Ако видите, че някой кандидат притежава познания в чужда за вас област, дайте му възможност да се развива. Възложете му проекти, в които ще може да приложи знанията си.

Притежават лидерски потенциал.

Въпреки че не всеки работник е роден лидер, кадрите, които притежават умения и опит, могат да се превърнат в лидери на работното място. Ако компанията ви предлага много възможности за развитие, квалифицираните кандидати ще могат да се издигнат особено бързо. По този начин ще ви е по-лесно да ги повишавате, когато ви се отдаде подходяща възможност.

Повишават стойността на фирмата.

Независимо колко дълго ще остане един квалифициран кадър във вашата компания, той повишава нейната стойност. Не пречи да го наемете, дори да работи за вас само половин година.

Предлагат добро качество на по-ниска цена.

Когато някой кандидатства за работа при вас с ясното съзнание, че е прекалено квалифициран, той най-вероятно не иска висока заплата. По-скоро търси промяна в кариерата си, а може би бяга от предишна позиция, на която е бил неудовлетворен.

Въпреки че всяка компания може да извлече големи ползи, наемайки талант на ниска цена, не злоупотребявайте с уменията и опита на кандидата си. Ако е заслужил по-голямо възнаграждение, дайте му го.

По-бързо постигат целите си.

Твърде квалифицираните кандидати са дар от бога за работодатели, които държат на добрите резултати. Добрите кадри са амбициозни и имат необходимата работна етика, за да постигнат целите на компанията.

Откриват възможности за разширяване на бизнеса.

Опитните кадри могат да внесат мъдрост на работното място. Тъй като вече са работили за много други фирми, може би знаят някакви тънкости за разрастване на бизнеса.

Не се плашат от предизвикателствата.

Добрите кандидати винаги са готови да се справят с проблемите. Ако наемете хора с повече опит, можете да им възлагате трудни проекти и отговорности.

Източник: Entrepreneur.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ