Трима интровертни лидери и техните безценни уроци

Трима интровертни лидери и техните безценни уроци

Трима интровертни лидери и техните безценни уроци

1. Дъглас Конант, главен изпълнителен директор на Campbell Soup

Освен че трансформира компанията си, Конант е известен и с деликатния си подход към хората. Както много интроверти, той се стреми да изгражда здрави взаимоотношения с околните един по един. Докато ръководи Campbell, Конант написва на ръка 30 000 благодарствени писма до служителите си за добре свършената работа.

В своята книга, TouchPoints: Creating Powerful Leadership Connections in the Smallest of Moments, той предлага следния съвет за спечелване умовете и сърцата на околните:

„… използвайте следващия непланиран разговор като възможност да окажете съдействие. Бихте могли да зададете правилния въпрос, за да помогнете на някого да си изясни нещата, или да подчертаете важността на някакъв проект, за да накарате екипа си да му се посвети по-пълноценно. А сега се замислете какво би станало, ако помагате на другите 3 пъти на ден в продължение на седмица. Какво би било чувството? Ами в продължение на 2 седмици? 20 ползотворни разговора всяка седмица, чрез които променяте нещо за някого, се натрупват до над 1000 годишно…”

2. Джон Лили, бивш главен изпълнителен директор на Mozilla

Като познаващ себе си интроверт Лили разбира, че трябва да следи как изглежда пред служителите си. Понякога се разхожда, щастливо изгубен в мислите си, и накрая разбира, че с невниманието си е обидил някого. Ето какво казва той в интервю за Fast Company:

„… започнах да обръщам внимание на разговорите, които водя в коридора. По образование съм инженер, а по природа – интроверт. Когато се разхождам между събрания, мисля за много неща. Често пъти гледам надолу в телефона си или в пода и мисля. Това поведение е типично за инженерите, но е и доста отблъскващо, ако минеш покрай шефа си и той дори не те погледне или забележи. Затова си поставих за цел да правя неща, които не са характерни за мен.”

3. Уилям МакНайт, президент и председател на 3M през 30-те и 40-те

В своята книга за мотивацията, Drive, Даниел Пинк описва МакНайт като „човек, чието поведение е било толкова скромно, колкото е било визионерско мисленето му”. МакНайт е вярвал в едно простичко, но – по онова време – разрушително кредо: „Наемай добри хора и не им се пречкай.”

Затова той позволявал на техническия персонал на 3M да прекарва до 15% от времето си върху проект по избор. И този подход дава резултат – в свободното си време един от учените измислил лепящите листчета. Освен това, пише Пинк, „повечето изобретения, на които компанията разчита и до днес, се раждат именно през онзи период на експериментално драскане.”

Сюзан Кейн, съосновател и главен изпълнителен директор на Quiet Revolution, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ