3 ключа за успешна кариера на интроверта

3 ключа за успешна кариера на интроверта

3 ключа за успешна кариера на интроверта

Успешна кариера без общуване е невъзможна. Това е сериозен проблем за хората, които са по-затворени – за тях, всяка среща и разговор по работа са повод за тежък дискомфорт. Но, слава богу, поправимо е. Ето три съвета, които ще помогнат на всеки интроверт да общува по-лесно.

Научите се да цените своята ИНТРО-версия

Често в деловите среди на необщителността се гледа едва ли като на заболяване. Това е огромна заблуда. Интровертът предпочита да обмисля идеите във вътрешния си свят, вместо да ги обсъжда на глас. И това е неговата сила. Ако приеме и осъзнае този факт, интровертът ще отделя за обмисляне на идеите си съзнателно толкова време, колкото му е нужно да ги доведе до съвършенство и да добие такава увереност и убедителност, както ако би ги обсъждал публично.

Но всяка делова среща пречи на хората с по-затворени характери да си позволят този лукс, защото им отнема много сили.

РешениеАко сте осъзнат интроверт, не се натоварвайте излишно да общувате едновременно с цялата група наоколо. Изберете си един събеседник и се фокусирайте върху разговора с него. След това се насочете към друг събеседник и т.-н. Този тип общуване по принцип е по-продуктивно, а и е сигнал, че сте задълбочен човек, което автоматично прибавя точки към авторитета ви.

Не се страхувайте да подадете първи ръка

 Във всеки интроверт е постоянно жива тревогата, че поема голям риск ако пръв подеме инициативата за общуване. Той се бои, че може да бъде преценен като скучен събеседник, или, още по-зле – с активността си да накара човека отсреща да се чувства неудобно. Следващият път, не се колебайте, а просто опитайте – приближете се първи и се представете с усмивка. Ще останете приятно изненадани от взаимността, с която ще ви отвърнат. Дори и тези, които са по-висщестоящи.

А и все пак живеем в ерата на социалните мрежи, което значително улеснява задачата ви. Предложете първото ръкостискане в LinkedIn, Twitter, Facebook, особено ако ви предстои участие в конференция или делова среща от по-широк мащаб. Този тип предварителни запознанства отнемат значително от нервността преди първата среща очи в очи.

Отделяйте време за презареждане

От делова среща тичате право към работа? Или без пауза влизате от разговор в разговор по време на коктейл? Ако сте интроверт, това не е най-добрата идея – бързо ще се изтощите и обезсърчите. Отделяйте малко време за кратки почивки – повървете, без да бързате от мястото, където е приключила срещата ви до офиса. Или пък се отделете за 10 минути насаме със себе си, когато сте на коктейл. Съберете мислите си и отново се гмурнете в морето от контакти.

По материали на OpenForum

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ